Центърът за обществена подкрепа в град Трън развива Работилница за играчки, чрез която децата развиват уменията си за игра

Център за обществена подкрепа „Дъга” в град Трън развива собствена Работилница за играчки. Тя се инициира във връзка с пряката нужда на децата от развитие на уменията за игра, съобщиха от Центъра за обществена подкрепа.

С прякото участие на дете – отговорник, се извършва сортиране на получените като дарение играчки съобразно възрастта на потребителите. Напълно здравите играчки се разпределят поименно и се съставят задачи, които децата изпълняват и получават своята награда – играчка. В съответствие с изпълнението на лятната програма, задачите бяха свързани с покриване на набор от спортни умения в игрите джага, тенис на маса, скачане на батут, волейбол и бокс. От най-малките награждавахме тези, които могат да подават и хващат топка, както и да уцелят кегли. По този начин, награждавайки ги за умения, ние насърчаваме мотивацията им за постижения и децата преживяват чувство на удовлетвореност от собствените си постижения, уточниха от Център за обществена подкрепа “Дъга”.

Свободен избор на подаръци е втората техника, с която се работи в Центъра. От голяма група играчки, например коли и животни, те избират тези, които най-много обичат. Даваме възможност да изберат играчки и за своите близки, което им помага да мислят и за нуждите на останалите. Отново децата изпитват удовлетвореност, защото самите те ще могат да подарят, както и да играят заедно с останалите, поясниха от Центъра за обществена подкрепа.

Дейността на Работилницата се обезпечава основно с дарени играчки. Изказваме специална благодарност на Илияна Найденова и нейното семейство. Благодарение на тяхното дарение в лятото на 2018 година домовете на над 20 деца изобилстваха от играчки. Момиче на 5 години получи своето първо колело. С него тя се включи в игрите на своите братя, но които семейството беше успяло да подсигури велосипед. Не по-малко ценни са и бебешките колички за кукли, които някои от децата имат възможност да докоснат за първи път в живота си, добавиха от Център за обществена подкрепа “Дъга”.

Снимки: ЦОП Трън

Виж също...

Loading...