Легенда от Брезнишко: Бунт на жителите на Сопица отблъснал градеж на джамия в селото

По време на турското робство жителите на брезнишкото село Сопица се вдигнали на бунт срещу бъдещ градеж на джамия в населеното място. За тази легенда, която се предава на поколенията разказва сопичанинът Рангел Димитров, който е и член на Църковното настоятелство на местния храм, предаде репортер на Zapadno.com.

Според преданията в селото никога не е имало турци по време на турското робство. Въпреки това турци обитавали близката местност “Чифлик”. Тяхното намерение било да изградят джамия в село Сопица, където сега е разположен храм “Свети Георги”. “Сопичани се разлютили и отишли при главния паша в Радомир. Така местните се разбрали с турчина, който им казал: Я вие си направете черква, пък ние където трябва ще си направим джамията. Та така в Радомир била изградена джамията. Нашите хора са победили, но е било зор. Така сопичани със своя труд и материали изградили храма. Камъните били докарвани тук с волове и каруци.”, разказа Рангел Димитров.

Историята на храм “Свети Георги” датира от началото на 19-ти век, когато е и изграден. Светата обител винаги е посрещала миряни, а в отделни периоди от време в селото е имало и свещеник. В началото на месец май тази година църквата отбеляза храмовия си празник с обновен покрив, таван и частично укрепени стени. Местни жители, държавата и общинската администрация спомогнали за обновяването на храма, който се нуждае и от вътрешен ремонт на иконописите.

Виж също...

Loading...