Отец от Брезнишко: Отслужих литургия в село Звонци, където местните жители искат да се отвори граничният пункт на Петачинци

Жители на някогашното трънско село Звонци, което сега попада в Сърбия искат да се отвори граничният пункт при разделеното село Петачинци. Това сподели пред Zapadno.com отец Михаил Станкович, който в началото на месец август е отслужил литургия в сръбското село.

Свещеникът е бил в Сръбско по покана, която пристигнала в Софийска митрополия. Поканата гласяла в село Звонци да бъде изпратен представител на Българската православна църква, за да отслужи литургия в населеното място по повод храмовия празник на местната църква “Свети Илия”. Богослужението било отслужено на 2 август, когато по стар стил се отбелязва Илинден. “На литургията присъстваха много хора, сред които и главния консул на Република България заедно с други представители от българската общност. Хората бяха много радостни, че има представител на Българската православна църква, защото след освещаването, обновлението на храма такъв не е идвал. Въпреки че е имало уговорка и благословение на тогавашният Нишки епископ и сегашен сръбски патриарх Ириней, такова не се е осъществявало до тази година, когато официално пристигна такава покана. Бях изпратен от Софийска митрополия да отслужим заедно с йеромонах Мардарий, игумен на Погановския манастир.”, сподели отец Михаил Станкович, който служи в община Брезник.

Българският свещеник е имал възможност да разговаря с местните жители, които са споделили, че имат желанието да се отвори старият граничен пункт на Петачинци. “В разговора с местните беше споделено, че от голямо значение ще бъде за тях, ако се отвори този пункт на Петачинци, защото връзката с Трънската околия, Трън и България ще бъде по-жива и хората ще могат да идват, а и оттук да отиват там на посещение. Там имат доста хубави забележителности, освен природата, както и храма им и манастирите – Погановския и Суковския, които непременно са свързани с българската история и българщината. Все пак в манастирите в едно време са живели български монаси, а Суковският манастир е рисуван от българи, от Самоков. Друга забележителност е и Звоничка баня, която е близо до селото. Тя доста дълги години е била използвана за лечение на различни заболявания. Сега мисля, че е приватизирана и продадена на частник, но пак работи с намален капацитет.”, поясни отец Михаил.

Хората в района имат обещание от президента на Сърбия Александър Вучич, че по въпроса с отварянето на граничния пункт ще се работи. Населението на село Звонци е с българско самосъзнание и говори на български език е другото впечатление, което било направено на отеца от Брезнишко. “Изцяло са с българско самосъзнание. Запазили са хората връзка с българщината и с България. Аз служих на български език, говорих с тях на български език и няма никакъв проблем да се разбираме. Направи ми и впечатление, че по пътя преди едно село видях нова табела, на която пишеше “Трънска околия”.”, добави още отец Михаил.

Наскоро Zapadno.com публикува материал, в който историкът от Трън Кирил Михайлов разказа за граничния пункт при Петачинци, който е бил открит преди близо 100 години. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали публикацията: Преди 100 години разделените българи в Трънско били свързани с „пролазница“ на разкъсаното село Петачинци

Виж също...

Loading...