Първите във властта от област Перник с поздравителни адреси за годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Първите имена във властта от област Перник отправиха своите поздравителни адреси към жителите в региона, научи Zapadno.com.

Слова за 133-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия отправиха чрез пресцентровете си народните представители от “БСП за България” Станислав Владимиров и инженер Любомир Бонев, областният управител на област Перник Ирена Соколова и председателят на Областния съвет на БСП Валентин Петков.

Всяка година на 6-ти септември се връщаме към онези велики и вълнуващи събития от 1885 г., когато един горд и млад народ си позволява сам да се обяви против статуквото и отново сам, без никаква чужда подкрепа осъществява обединението на своите две територии – Княжество България и Източна Румелия. 6-ти септември е денят, в който българският народ се изправя гордо пред света и заявява, че „Съединението прави силата”. Нека днес, когато сведем глава и се преклоним пред делото на нашите предци, осъществили този велик акт, символ на духовното извисяване на българския народ да си спомним този девиз и да се опитаме да го осъществим. В деня на Съединението на България, позволете ми да отправя към Вас най-искрени пожелания за здраве, просперитет и успехи във всички начинания.

Валентин Петков

Председател на ОблС на БСП -Перник

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

6-ти септември, денят на нашето Съединение е събитие, жадувано, от народа на несправедливо разпокъсаната на Берлинския конгрес България. Преди 133 години, едва шест години след като с кръв е извоювал своята свобода от Османско иго, българският народ обявява гръмко своето обединение. Отхвърляйки „правото” на силните да се разпореждат със съдбата му, народът ни доказва, че е силен, обединен и равен с другите европейски народи. Съединението от 1885 г. предизвиква множество негативни реакции у Великите сили, но по-важното е, че то е продължение на българската национална революция. То е самостоятелно българско дело, замислено, осъществено и защитено от народа. Днешният празник е един от многото велики дни в националната ни история, защото Съединението е кауза, за която са работили хиляди изтъкнати наши сънародници. Нека духът на онзи велик септемврийски ден ни обедини и днес, когато най-много имаме нужда от това. В името на просперитета на родния край и на България! Честит празник!

06.09.2018 г.

Станислав Владимиров

НАРОДЕНПРЕДСТАВИТЕЛ

Инженер Любомир Бонев

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

 

Областният управител Ирена Соколова с поздравителен адрес за Деня на Съединението

Уважаеми жители на област Перник, без съмнение 6 септември 1885 година е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава.
Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството. На тази дата, преди 133 години, вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък, но храбър народ от Балканите, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли разпоредения от тях и несправедлив за България Берлински договор, разделил изкуствено страната и народа ни.
Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним историческите изводи наложени от него.

Днес, 133 години от това знаменателно събитие, трябва да намерим воля за обединение по пътя към европейското бъдеще на България.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Ирена Соколова
Областен управител

Виж също...

Loading...