Министерство на образованието и науката ще подпомага дейности по интереси и компютърно моделиране още от първи клас

“Министерството на образованието и науката ще финансира от догодина дейности по интереси, свързани с математически, технически и природни науки, както и обучения по компютърно моделиране още от първи клас”. Това съобщи министър Красимир Вълчев след среща с директори, учители, представители на общините и синдикатите в област Русе, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

“Днешните деца ще са на пазара на труда през 2060 година, когато все повече професии ще изискват дигитални умения”, каза министър Вълчев. Затова трябва още от първи клас да се свърже креативността с уменията за програмиране и да бъдат подготвени дигитални създатели. През следващата година при изготвяне на държавния план прием ще се акцентира на паралелки с изучаване на математика, технически науки и професии. По думите на министъра професионалното образование и дуалното обучение са важни, за да се осигурят специалисти за местната икономика.

Преди новата учебна година министър Вълчев апелира родителите да изпращат децата си в градина и на училище с доверие в учителя. “Трябва да възпитаме децата си да уважават учителя”, каза министърът. Той препоръча на преподавателите да положат максимални усилия за взаимодействие с родителите. По думите му въвеждането на електронни дневници ще помогне да се изгради доверие между родители и учители. Очаква се около 1000 училища да въведат електронни дневници. Училището трябва да възпитава и в толерантност,  когато учи децата на правилата на движение по пътищата, каза министърът по повод  увеличението на часовете по пътна безопасност от тази година.

Виж също...

Loading...