Сурвакарската група на Долна Секирна ще участва във Всеукраинския събор на българите в Украйна

Предстоящото осмо издание на Всеукраинския събор на българите в Украйна, който ще се проведе край Белгород ще бъде по-колоритно и пленително с участието на сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна, научи Zapadno.com.

30 сурвакари от групата на Долна Секирна ще бъдат част от тазгодишния Всеукраинския събор, който е най-грандиозното събитие на българската диаспора в Украйна. От 13 до 17 септември гупата ще бъде част от българската делегация, която ще участва в събитието. Заедно с тях ще бъде и известната певица Валя Балканска.

Тази година в събора участие ще вземат около 10 хиляди души. Традиционно събитието ще се проведе в Акерманската крепост, която е исторически паметник от периода 8 – 15 век. Всеукраинският събор на българите е социално-културно събитие, призвано да съхрани и развие традициите, а също и да умножи историческите, културните и образователните постижения на българския етнос в Украйна. В неговите рамки по традиция се провежда парад на диаспорите, които населяват украинската страна, изложение на български майстори, дегустация на ястия от българската кухня и голям празничен концерт.

Сурвакарската група на Долна Секирна ще участва за втори път във Всеукраинския събор, след като през 2016 година впечатли и събуди изключително голямо любопитство с представянето си. Тогава групата посети и българско училище в Одеска област.

Снимки: Богомил Савов – архив

Виж също...

Loading...