Трънчанка: При толкова много дървета в Трънско не може ли да се обновят стълбите и моста при Ждрелото?

Трънчанка открито засегна темата със състоянието Трънската екопътека. 59-годишната Рая Атанасова написа кратко писмо на Фейсбук страницата на Zapadno.com, чрез което припомни историята на района около природната забележителност Ждрелото на река Ерма.

Трънчанката живее в София, но до 12-годишна възраст е живяла в родния Трън, за който милее. С радост тя си спомня и времето, когато над река Ерма е имало въжен мост. Според Рая Атанасова в Трънско има достатъчно дървета, чрез които може да ремонтира Трънската екопътека. Ето какво пише трънчанката:

“Родена съм в гр. Трън. Раснах и живях в това малко градче до 12 годишна възраст. Цялото семейство се преселихме в София. Много плаках в първия ми учебен ден в столицата. Душата ме болеше за моето у-ще и моите приятелки в родното ми градче. Когато сънувам, че се връщам в моя роден град през цялото време плача от радост. Минаха много години от тогава, но носталгията си остана. Сега съм на 59 год., имам деца и внуци. Посещавала съм много пъти “Ждрелото” и много се ядосвам, когато минавам по дървените стълби и дървеното мостче, които са в ужасен вид. През 1985 г. там имаше Мотел със стаи за преспиване, имаше голям поддържан изрядно басейн и голям ресторант с тераса. Стълбите и мостчето бяха направени от здрави дърва и когато минавахме по тях, те ухаеха на пресни току що отсечени дърва. Имаше и въжен мост, по който преминавахме над река Ерма и беряхме люляк в скалите над реката. Колко сме се забавлявали с децата ми на този въжен мост, когато стигахме по средата и някой от нас леко го разклати. Защо сега всичко е занемерено и даже е опасно да се преминава по тях ? Толкова много дървета има в региона, не може ли Общината да подмени и обезопаси моста и стълбите !? Защо трябва да се случи някой (недай си Боже) злощастен инцидент и тогава да се предприеме обновяването на тези съоражения ! Нали сега има посещаемост на параклиса Св. Петка и много хора ще искат да видят и посетят ‘Ждрелото” !”, писа трънчанката Рая Атанасова до Фейсбук страницата на Zapadno.com.

В края на месец август тази година Община Трън обяви обществена поръчка за реконструкция на пешеходните пътеки и устройването им съдържащо помощни съоръжения за обслужване и осигуряване на достъп – дървени мостове, стълби, платформи, укрепени стъпала, предпазни парапети, кътове за почивка, информационни табла и табелки по Трънската екопътека. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 97 599 лева и 4 стотинки без включен ДДС. Финансирането на обществената поръчка се осигурява от бюджетните средства на Община Трън, става ясно още от обявлението. Седмица преди да бъде обявена обществената поръчка 6-годишно дете пострада по време на разходка с родителите си по екопътеката. Детето се отърва само с охлузвания след инцидента.

Виж също...

Loading...