Над 1 милиард евро са приходите от над 5 милиона чужди туристи, които за първите 7 месеца на годината са посетили България

Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите 7 месеца на 2018 година у нас са пребивавали над 5,2 милиона чужди туристи, което е близо 7 % ръст спрямо същия период на миналата година. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на сезона, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

За периода юни-юли 2018 година чужденците са над 2,8 милиона и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Отлични са и показателите за приходите – над 1,3 милиарда евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7 % ръст спрямо същия интервал на 2017-а. Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което говори, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък, стана ясно от думите и. Отличните резултати се потвърждават и от международните туроператори, с които министерството поддържа активен диалог и вече разработва лято 2019.

И в момента за лятото наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 на сто на нашите основни пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са публикувани, поясни министърът. През миналото лято отбелязахме ръст от 5,7 % на чуждите туристи, като те достигнаха 5,3 милиона от юни до септември. Очакваме да надхвърлим тези показатели, прогнозира министърът. Увереност, че с това лято полагаме добра основа за следващата година, ни дават туроператори като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които обмислят да стартират полети за България още от април 2019 година. Така реално ще се разширят крилата на активния сезон, каза още тя.

Министър Ангелкова приведе данни на Евростат, според които през май 2018 година България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017-а. Засега първа е Хърватия с увеличение от 43 %, следва нашата страна с 32 % ръст. По междинна оценка на Европейската туристическа комисия  за първите няколко месеца на 2018 година страната ни се представя много успешно на пазари Великобритания и Франция. През юни 2018-а България отчита над 3,1 милиона нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и други.

България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европейския съюз. По предварителни данни за периода 2015-2017 година страната ни е на първо място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от общността, които са подали данни, припомни министър Ангелкова и акцентира върху издигането на сектора като национален приоритет, формиращ над 11 % от брутния вътрешен продукт.

Тя благодари на всички контролни органи, които помогнаха да се гарантира високото качество на туристическия продукт през сезона. С общи усилия бе осигурен и комфортът на туристите, което е предпоставка отново да се върнат у нас. България става все по-разпознаваема дестинация, предлагаща високо качество на добра цена, каза  министърът и отчете, че миналата година са извършени над 300 проверки на плажове, хотели и други туристически обекти. Инспекциите продължават и ще бъдат безкомпромисни, обеща тя.

Министър Ангелкова обърна внимание, че с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие специално се регламентира опазването на дюните и неохраняемите плажове. Някои юридически лица използват неохраняемите плажове за търговска дейност, което не е разрешено, поясни тя. Договорите на тези стопани, които имат повторяемост на нарушенията, ще бъдат прекратени.

Виж също...

Loading...