Брезник бе домакин на семинар за Холокоста и антисемитизма с участието на учители от България и Македония

Учителите по история от България и Македония посетиха местността “Гледан” и град Брезник през днешния ден. Събитието е част от втори семинар за учители по история от двете държави, който е посветен на Холокоста на Балканите, научи Zapadno.com.

От 12 до 14 септември Организацията на евреите в България е домакин на втория семинар за учители по история от България и Република Македония, посветен на въпросите за Холокоста на Балканите, борбата с антисемитизма и езика на омразата. В продължение на 3 дни над 50 учители ще имат възможност да чуят лекции на изследователи по темата от цял свят, както и да участват в практически работилници, съобщиха от Организация на евреите в България “Шалом”.

При откриването вчера участниците бяха приветствани от началника на политическия кабинет на министър-председателя на Република България Румяна Бъчварова, зам. министъра на външните работи и национален координатор за борба Георг Георгиев, ръководителя на македонската делегация в International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA посланик Йован Теговски, изпълнителния директор на Мемориалния център на евреите от Македония Горан Садикарио, посланика на Република Франция у нас Негово Превъзходителство Ерик Льобедел, директора на българския офис на AJC – Global Jewish Advocacy Виктор Меламед изпълнителния директор на ОЕБ “Шалом” Юлия Дандолова и директора на международния отдел на Mémorial de la Shoah Бруно Бойер, уточниха от Организация на евреите в България “Шалом”.

Днес групата посети единствения в България мемориал в памет на еврейските трудови групи, който се намира на територията на община Брезник, край пясъчната кариера “Гледан” и бе открит през месец април тази година с подкрепата на Организация Приятели на Израел в България – Негев. Групата е посетила и възстановената преди няколко месеца арка на 5-ти конен полк, която се намира в началото на града. На фона на арката участниците в семинара си направиха обща снимка.

Семинарът е организиран от Mémorial de la Shoah, съвместно с Holocaust Memorial Centre – Skopje, Министерство на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Република Македония, в координация с Bulgarian Delegation to IHRA и македонската делегация в алианса, с финансовата подкрепа на федералното правителство на Германия и Claims Conference (Conference on Jewish Material Claims Against Germany).

Снимки: Организация на евреите в България “Шалом”

Виж също...

Loading...