Художникът Даря Евтимова: Село Банище е едно вълшебно, божествено и красиво място

Брезнишкото село Банище е вълшебно и божествено място. Това каза пред репортер на Zapadno.com художникът Даря Етимова на откриването на самостоятелната и изложба “Настроения”.

Позитивизмът на художника Даря Евтимова идва именно от Банище, където е и нейното ателие. Почти всичките картини, които творецът показва в експозицията “Настроения” са създадени в ателието в Банище. Цветята са основния елемент, който е изобразен на повечето платна, а растенията са от градината на Даря Евтимова. Картините са рисувани през последните 4 години, които са определени от художника като “творчески отпуск”. “Това е от онези дългите “отпуски”, когато никой не ти пречи и не ти заповядва. Досега съм излагала предимно натюрморти и цветя. Сега за първи път излагам нещо, което е различно. Има цветя, но не са както досегашните ми натюрморти – взети от натурата, а са да кажем от по-друг ъгъл погледнати.”, сподели Даря Евтимова пред репортер на Zapadno.com. На въпрос какви настроения придават картините на художника, тя отговори: “Позитивни, защото са направени с позитивизъм и с нагласата да зарадват публиката, да се харесат, пък дай Боже да стоят в нечий дом. Хората казват, че не се купуват картини, но напротив – има си един кръг хора, които търсят картини и си ги купуват.”, поясни художникът от село Банище.

Експозицията беше открита по-рано днес в галерия “Кракра” в град Перник. На откриването присъстваха дейци на културата, художници, а сред гостите беше и директорът на детска градина “Брезица” Емилия Алексова. Изложбата ще може да бъде разгледана в галерията до 4 октомври. Сред картините са показани и 6 изрисувани керамични чинии.

Авторът на творбите сподели, че обмисля да направи изложба и в град Трън. “Отдавна си мисля да направя изложба в Трън, където досега не съм гостувала. Иска ми се в Трън да направя изложба. Не знам защо съм си го намислила, но ми се ще малко да ги събудим тези хора в Трън. Определено съм си го намислила, но дали ще се случи – Божа работа. Дано стане.”, добави Даря Евтимова.

За родното си село творецът каза, че е едно вълшебно място. “Банище е едно село, както моят мъж обича да казва – там където извира вода, то е божествено място. От там извира Светлянската река. Това е най-хубавото село. Много е живописно и красиво. Сега, есента е уникално!”, каза още Даря Евтимова.

Виж също...

Loading...