Скандално уволнен директор на музей в Стара Загора ли ще е директор на музея в Трън?

Ангел Господинов Динев е единственият кандидат, който е допуснат до конкурса за директор на Общинския исторически музей в Трън. Това става ясно от официално съобщение на информационното табло на входа в Община Трън, предаде репортер на Zapadno.com. Освен него за позицията са кандидатствали още Георги Радославов Манолов и Милан Тодоров Мераков, но и двамата са дисквалифицирани. Единият поради нередности при документите, а другият – тъй като не отговаря на изискванията за професионален опит.

Конкурсът за директор на музея в Трън се прави за втори път тази година. В началото на месец август беше обявен нов конкурс, след като първият беше прекратен, поради неспазено изискване за съгласуване на процедурата с министъра на културата. При провалената процедура до конкурса бяха допуснати именно двамата отпаднали сега кандидати. Вижте повече в материала: 75-годишен пенсионер и млад докторант бяха единствените кандидати за директор на музея в Трън

За окончателния избор на директор Община Трън чака експерт от Министерството на културата, който ще участва в комисията по избор, съобщиха за Zapadno.com от администрацията на Общината. От там не коментираха и нито потвърдиха, нито отрекоха дали потенциалният директор на музея в Трън е бившият директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

В интерес на обективната информация пред читателите на Zapadno.com подчертаваме, че нямаме информация от Общината дали пълното съвпадение на имената се отнася за един и същ човек, а изясняването на този въпрос има обществена значимост, тъй като може да е свързано със случилото се в Стара Загора.

Бившият директор в Града на липите си тръгна от там със скандал. Само преди няколко седмици стана ясно, че Ангел Динев окончателно вече не е директор на Регионалния музей.

Преди три години, на 6 август 2015 година, Ангел Динев е уволнен дисциплинарно с мотива, че е „злоупотребил с доверието на работодателя“, пише вестник „Монитор“. Динев обжалва решението на кмета да го освободи от поста и след обжалване във Върховния касационен съд съдебният състав излиза с решение бившият директор да бъде възстановен на ръководната си позиция. Решението е окончателно и не подлежи на ново обжалване. То е публикувано на 31 юли 2018 година.

Уволненият историк, който е автор на няколко книги, разбрал за съдебното решение в чужбина, където пребивавал от близо 2 години, след като не успял да намери в България работа по специалността си, допълва „Монитор“. Динев е бил назначен на този пост през 2014 година след спечелен конкурс.

След като научават за решението на съда, служителите на Регионалния исторически музей изпращат отворено писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров, с което категорично заявяват своето нежелание Ангел Динев да бъде възстановен на работа като директор на институцията. В него се твърди, че „връщането на г-н Ангел Динев на ръководния пост ще компрометира работата на музея, поради липсата на управленски качества на г-н Динев и непригодността му за заемането на тази длъжност.“ Пълният текст на писмото можете да видите на сайта на РИМ-Стара Загора.

В резултат от това през месец август кметът на Стара Загора издава нова заповед за освобождаване на Динев от поста. На официалния сайт на Общината се съобщава, че „като действащ директор на РИМ г-н Динев е наложил авторитарен стил на управление, несъвместим с принципите за работа с хората и със специалистите от музея. С действията си е създал среда на страх у подчинените си, негативизъм и невъзможна за работа професионална среда. В поведението и отношението си към подчинените си е безпардонен и груб, което поражда страх у музейните служители. Еднолично, без използване на възможностите за диалог със служителите, конфронтира възможностите за реален социален диалог при вземане на решения свързани с възнагражденията на служителите и синдикалните председатели. Неприемливи в тази връзка са личните качества г-н Динев, които не му дават възможност адекватно да изпълнява длъжността ръководител на музейната институция.“

В публикацията са използвани снимки на Регионален исторически музей-Стара Загора и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...