Краеведът от Брезник Вера Георгиева: В Граово се е правило най-старото захарно изделие пенир шекер

С домашна халва, овче кисело мляко, кафе и сладки от тесто са посрещали обикновено гостите си граовци, разказа краеведът и почетен гражданин на Брезник Вера Георгиева пред БТА.

За обяд домакините поднасяли ошав от сушени плодове, каша от джанки, пестил от пресовани сушени плодове, петмез, сладки от тесто и други. За мезе сервирали сурови, запържени, или подпечени сушеници с греяна ракия през студените месеци, или студена през топлите. Халвата приготвяли от пшенично брашно, което препържвали в мас или масло до светлокафяво. Слагали малко захар и заливали с гореща вода. После в дървена лъжица въртели сместа до сгъстяване. Полученият десерт вадели с голяма лъжица и поставяли в плитка чиния, за да се запази формата от дъното на лъжицата. Парчетата се редели едно до друго.

В Граово се правело най-старото захарно изделие пенир шекер, твърди още Георгиева, пред БТА. То представлява пръчка, по дължината на която има червени нишки от оцветена захар. В съхранената от краеведа рецепта пише: “За приготвянето му са нужни 1 килограм захар, 1 лъжица крематартор и 0,5 литра вода. Сместа се слага на огън и се изпича. Получава се жълтеникава гъста каша, която се изсипва и се бие. Биенето става на пирон, забит в стената. Изпечената захар се хваща с ръце, удря се в направеното приспособление и се захваща на пирона. Маха се от стената, пак се удря и така нататък, докато стане бяла. В тенджера се оставя част от изпечената захар и в нея се слага безвредна сладкарска боя. Вече избитата захар се събира на кълбо. Оцветената захар се прави във формата на яйце и след това се разтегля на пръчка. С тази пръчка се обвива кълбото. След това се изтегля от кълбото и се реже с ножица на пръчки. Така се получават и гривнички, петлета, лулета и други.”

Виж също...

Loading...