Общините Брезник и Трън се отчетоха за обезопасяването на районите около училищата и детските градини

Със старта на новата учебна година и с цел предпазване, както на децата, така и на техните близки от ПТП, се проведе редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движение по пътищата, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Срещата, състояща се от три точки, бе водена от областния управител. Участие взеха и членовете на комисията – представители на общините от областта, Областна дирекция МВР, Регионално управление по образованието, Областно пътно управление, Областен отдел „Автомобилна администрация”, Български червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.
На заседанието бяха разгледани целите и дейностите по реализация на операция „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“. За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността сред страните членки на мрежата и нейните партньори, се провежда проект с наименование операция „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“ /Едуард/. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като през 2018 година е планирано операцията да се проведе на 19 септември 2018 година, а целта е на този ден да няма загинали при пътни инциденти. Мотото на операцията в страната ни през за 2018 година е „Безопасни мобилни комбинации за живот“, а Областна администрация-Перник е партньор на инициативата.

По втора точка от дневния ред на заседанието областният управител запозна Общините с писмо на Министерство на регионалното развитие и благоустройството относно необходимостта от предоставяне на информация за състоянието на общинските пътища на територията на област Перник. Съгласно наредбата Общините следва да водят техническа отчетност, която включва технически паспорти на общинските пътища и база данни с информация за пътищата, която следва да се поддържа и актуализира периодично. С оглед задълженията на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и управлението на безопасността на пътната инфраструктура в страната, се инициират действия за създаване на обща база данни за общинските пътища по общини с цел изготвяне на анализ на експлоатационното състояние на общинската пътна мрежа.

В края на комисията Общините докладваха за извършените дейности по обезопасяването на районите около училищата и детските градини. Отчетено беше, че на територията на всички общини от областта са поставени нови пътни знаци, освежена е пътна маркировка, подсилена е стабилността на парапети; поправени са и паднали заграждения.

Снимки: Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...