Фамилна къща на над 150 години в село Кривонос, която е реставрирана посреща гости в дома на добро семейство – СНИМКИ

Над 150-годишна къща в брезнишкото село Кривонос е сред гордостите на населеното място. Уникалното в нея е, че е реставрирана, а много от елементите по нея са запазени и до днес, предаде репортер на Zapadno.com.

Къщата е фамилна и принадлежи на семейство Миленкови – Снежана и Ценко. Тя е наследствена и е изградена от дядото на Ценко Миленков – дядо Миленко. Домът е реставриран през 2009 година, като част от него е изменена – старите прозорци са заменени с нови, вратите също, покривът и комина са ремонтирани и е направена замазка на стените. Идеята за реставрацията е на Ценко с мисълта да запази фамилния дом. Преди да бъде възобновена къщата тя се е ползвала за живеене. Новата къща на семейство Миленкови, която се намира в близост е изградена през 1989 година. В миналото в одаята или синята стая е живяло цялото семейство – 18 души са преспивали в нея, а в останалите помещения са извършвали други дейности – като приготвяне на храна, съхранение на продукти и други. В наши дни къщата е приспособена за гостите на семейство Миленкови, които по техни думи много харесват запазения дом.

Къщата е плетена от кирпич и с плетени стени, като при реставрацията градежът е запазен. “Дядо Миленко е построил къщата още преди Освобождението от турско робство. След Освобождението одаята или синята стая (бел. ред. основната стая е с преобладаващи сини цветове, които са добавени по решение на семейство Миленкови) е била училище и тук са учили децата, които са имали възможност да учат. Дядо Миленко е имал 12 деца, от които 6 са оцелели до по-продължително време. Доста са живели децата му – до над 70-годишна възраст.”, разказа съпругата на Ценко – Снежана Миленкова, която пък е с потекло от трънското село Забел.

Семейството се гордее с това, че е съхранило дома, изграден от дядо Миленко. “За нас е гордост, че толкова години сме я запазили и това ни е принципът. Даже винаги казваме, че всеки трябва да се стреми да съхрани това, което са сътворили предците ни и ако може нещо ново да направи, което пък е още по-хубаво.”, сподели Снежана Миленкова.

Впечатление в интериора на старата къща правят предмети, които са запазени от времето преди Освобождението на България. В една от стаите пък, на стената се е образувала форма, приличаща на разпънатия кръст с Иисус Христос. Според Снежана формата се е образувала случайно през времето. Друг интересен фрагмент е гнездо на лястовици, разположено до една от стаите.

Освен нея в двора на Ценко е разположена и стара плевня, която е от времето на къщата. Бившата плевня е толкова здрава, че старите греди и дървета по нея са автентични. Стопаните решили да я приспособят на баня, в която е поставено и запазено огледало от времето на дядо Миленко. На двора са поставени и запазени стари, плетени кошове.

Ценко Миленков е ктитор на местния храм „Свети Николай Мирликийски“, който е осветен на 9 май 2004 година.

Разгледайте снимки от реставрираната стара къща в село Кривонос:

 

Виж също...

Loading...