Общопрактикуващ лекар в Трън има записани 1 200 души, половината от които не са здравно осигурени

Местните доктори в Трънско се тревожат, че ако се оттеглят от работа, няма кой да лекува хората, съобщава електронното издание на вестник “Дума“.

Населението на общината не е много – около 4200 души, но през лятото и в почивните дни се увеличава неколкократно. А районът е голям – 51 села и 1 махала, разпръснати и повечето планински. Най-отдалеченото е на 80 километра от Перник. Транспортът не е редовен, пътищата са разнебитени. Придвижването през зимата е още по-трудно, независимо че пътищата се почистват, по думите на местните. В този сезон има поне седмица-две, в които температурите са под минус 26-27 градуса. Трънско се слави и като най-студеното място в България, уточнява “Дума”.

Пред лекарския кабинет в Трън чакат възрастна двойка, майка с момченце, младо семейство. Малчуганът шумно се разплаква, когато таткото влиза при доктора… Много е трудно, когато си от село – за преглед при джипито трябва да дойдеш до Трън – отива един ден, а после, когато вземеш направление, трябва да идеш до Перник, обяснява възрастен мъж. В понеделник трябва с жена си да отидат до Здравната каса в областния град, за да заверят рецептурната книжка. Добре, че изследванията се правят тук, казва млада майка, сякаш търси доброто в трудната ситуация.

Повечето от хората в общината са възрастни и бедни, мнозина от младите са без работа. “В пациентската ми листа са записани около 1200 души, половината от които не са здравно осигурени”, казва доктор Цветанка Стойчева. Тя е единият от тримата общопрактикуващи лекари в общината. Възпитаничка е на Медицинската академия в София. Дошла със семейството си преди 18 години, влюбила се в тези места и останала. За себе си казва, че вече е ашладисана за Трън. Осем години работила в спешното, а от 10 е общопрактикуващ лекар. На вратата на кабинета и има бележка, че ако прегледът не е по каса, пациентът трябва да плати 5 лева, но такова плащане не се случва повече от 2-3 пъти годишно! “Сега, в началото на учебната година, като дойдат с дете и ми кажат: “Докторке, това са последните ми пари”, предпочитам с тях да си купят лекарства, вместо да си плащат таксата при мен”, категорична е лекарката.

“Предписваме необходимите лекарства, пациентът отива в аптеката и като чуе цената, казва на аптекарката “А-а-а, нямам толкоз пари. Дай ми един “аЛаНгин”!” и си тръгва”, казва доктор Павлина Костова, другият общопрактикуващ лекар в Трънско. Дошла през 1989 година по разпределение и останала да живее и работи тук. Дъщеря и наследила лекарската професия, но не се върнала в Трън.

Третата практика е на доктор Лиляна Тодорова. Родителите и са местни. След Медицинската академия в София и тя идва в Трън по разпределение. Съпругът и е инженер. Тогава имало 5 здравни участъка, болница, линейки на Бърза помощ, спомня си лекарката. Дъщеря и е зъболекар, внучката – лекар, но и те не са в Трън.

И трите лекарки обикалят селата със собствен автомобил, когато има трудноподвижни или лежащо болни, или малки деца. Ако имат възможност, близките на болните ги вземат. В петък е доста напрегнато – пазарен ден е и мнозина “използват” – хем да посвършат някоя работа, хем да посетят и лекаря си, та да минат с един билет. Над половината от хората в Трънско вече са възрастни и основната патология е свързана със сърдечносъдовите заболявания. Сериозен проблем и за трите лекарки е, че хората твърде късно търсят медицинска помощ.

Виж също...

Loading...