Старата чешма в трънското село Забел е изградена от римски саркофаг и е била преместена през 1962 година

Историята на една от най-известните чешми в Трънско е интересна и малцина хора знаят подробности за градежа и. Чешмата е изградена от видния жител на село Забел Васа Стефанов. Той подарил чешмата на селото и неговите жители след като се замогнал и била като вид благодарност за това, научи Zapadno.com.

Васа Стефанов е държал първия дюкян в селото, който се намира на главния път и отворил врати още преди началото на миналия век. 54 години чешмата се намирала пред дюкяна, а не на сегашното и място – на няколко метра от старата кръчма, която все още посреща преминаващи по пътя. Коритото и капакът са две части от римски саркофаг, който бил използван за погребение. За този факт разказа родственик на Васа Стефанов и сподели, че надписът на коритото също е интересен. Той гласи: “ПОДАРКЪ ОТ ВАСА СТЕФАНОВЪ 1908 г”. Думата “подаркъ” не е сгрешена, тъй като началото на 20-ти век така се е изписвала в Трънско.

Камъните и саркофагът, с които чешмата е направена са били докарани с волове от трънското село Радово. Този факт е запечатан на снимка с текст, която е публикувана в една от старите книги за Трънско. Водата, която блика от чучурите извира от недрата на планината Руй, към които води пък стар римски водопровод. През годините назад във времето са правени опити да се проследи откъде извира водата, но опитите са били безуспешни, тъй като тръбите са вкарани надълбоко под скали.

Другата интересна и малко известна подробност е, че през 1962 година чешмата е била преместена от мястото пред дюкяна на Васа Стефанов няколко метра встрани, на сегашния съседен тротоар. Причината за преместването била прокарването на водопровод в Забел. Черно-бели снимки с чешмата на старото и място се пазят в семейния албум на родственика на Васа Стефанов.

Виж също...

Loading...