400 експоната показват облекло и накити от миналото в изложба в Общински исторически музей-Брезник

Съвместната изложба “Багри от долините на Струма и Места”, която събира експонати на 5 музея беше открита по-рано днес в Брезник. Експозицията показва традиционни облекла и накити, но са включени и други интересни предмети от фондовете на музей в Югозападна България, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата е подредена в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник и е представена чрез 400 експоната. Официални гости на откриването на “Багри от долините на Струма и Места” бяха: заместник-областният управител на Перник Иво Иванов, заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, директорът на дирекция “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов, директорите на Регионален исторически музей-Перник, Регионален исторически музей-Кюстендил, Общински исторически музей-Гоце Делчев и Музеен комплекс-Банско, професор Надя Манолова – преподавател по „История на българското възраждане“ в Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и други.

Приветствие към гостите в залата отправи директорът на музея в Брезник Емилия Велинова. В словото си тя представи факти, свързани с изложбата и добави, че брезнишкият музей и по-специално зала “Военен клуб” има нова придобивка – климатик. Това е първото събитие, което се провежда в музея, след като в експозиционната зала беше монтирана климатична система. Тя е финансирана със средства от годишното дарение, което “Асарел-Инвестмънт” прави на Община Брезник. С тези средства музеят реализира проект, наречен „Брезник – познат и непознат.”.

Приветствия отправиха още директорът на Регионален исторически музей-Кюстендил Валентин Дебочички, заместник-областният управител на Перник Иво Иванов и заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска. След приветствените слова стана ясно, че експозицията ще бъде показана и в останалите 4 музея, които участват с експонати в нея.

Изложбата е по повод Европейската година на културното наследство и Европейските дни на наследството 2018. Експозицията може да бъде разгледана в Брезник през следващите няколко седмици.

Виж също...

Loading...