Три пъти е сменяно името на читалището на село Долна Секирна, но успехите му никога не са стихвали

Исторически доклад беше представен на 90-годишния юбилей на народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна. Събитието се проведе вчера в обновения салон на читалището пред десетки жители и гости на селото, пред които бяха представени факти за културната институция на Долна Секирна, предаде репортер на Zapadno.com.

От доклада стана ясно, че през далечната 1928 година е бил създаден Инициативен комитет, който обединил инициативните хора в селото. На 23 декември 1928 година е било свикано общоселско учредително събрание, на което е сложено началото на историята на читалището. На събранието присъствали множество местни жители, а сред тях бил и тогавашният кмет на Брезник Евтим Миленков. В началото името на институцията била “Отец Спас” – заслужилият и ползващ се с голям авторитет отец Спас Димитров. Първоначалната библиотека била съставена от личните колекции книги на местните жители и се помещавала в библиотечен шкаф. В библиотечния фонд присъствали ежедневни вестници и списания. Първите години на читалището са запомнени и със закупуването на радиоприемник, около който всяка вечер се събирали много хора, за да слушат музика и новини.

В средата на 20-ти век читалището на Долна Секирна било преименувано на “Георги Димитров”. През 60-те и 70-те години на миналия век е създадена и фолклорната група на читалището. Представяни са били битови сцени, седенки и други. Певческата група бързо се прочула в региона с изпълнението на битови и юнашки песни. Сурвакарската група също заела място в историята на културната институция на брезнишкото село. През 1971 година сурвакарската група за първи път участва в събитие извън Долна Секирна. Тогава сурвакарите участвали на маскарадния фестивал в Перник, където получили награда и покана за гостуване в град Варна.

През 90-те години на миналия век читалището получава сегашното си име – “Иво Войвода-1928”. Въпреки смяната на имената на институцията успехите никога не стихват. Множество са отличията от фестивали в страната и чужбина, които певческата група и сурвакарите печелят.

В доклада бяха представени имената на всички дейци и техните дела, свързани с читалището на селото.

Прочетете още по темата, ако сте пропуснали: С препълнен салон и програма на 40 самодейци от региона читалището в село Долна Секирна празнува 90 години – СНИМКИ

Виж също...

Loading...