Ловната дружинка на Станьовци, Душинци и Банище организира събор със състезание по стрелба, курбан, скара и бира

Ловен събор ще се проведе в местността “Манастир” край брезнишкото село Станьовци. Събитието е традиционно и се организира от ловната дружинка на селата Станьовци, Душинци и Банище. Това каза пред репортер на Zapadno.com кметският наместник на Банище и Ръжавец и член на Управителния съвет на дружинката Иван Таков.

На ловния събор ще се проведе състезание по стрелба по панички. Най-добрите стрелци ще бъдат излъчени на Първо, Второ и Трето място и ще получат купи за постиженията си. Освен турнир по ловна стрелба, организаторите са предвидили да бъде приготвен курбан от шиле, който ще бъде разпределен в два огромни казана. Специално за събитието ще пристигне свещеник, който да направи водосвет и да освети курбана. Като на всеки събор и на този ще бъдат подсигурени скара и бира.

Традицията за провеждане на събора, посветен на ловния сезон датира отдавна, но е била прекъсната за известен период. От 2017 година съборът е възстановен и отново събира ловци и приятели на лова. В ловната дружинка на Станьовци, Душинци и Банище членуват 76 ловци.

Ловният събор ще бъде открит на 29 септември (събота) от 10:00 часа, когато ще се направи водосвет и освещаване на курбана. Пътят за местността “Манастир” започва веднага след сградата на кметското наместничество на Станьовци (вдясно). Ловците отправят покана към всички да присъстват на събитието. На същата дата в цялата страна ще бъде открит груповия лов на дива свиня.

Виж също...

Loading...