Людмила Живкова се застъпила за трънския манастир “Свети Архангел Михаил” като настояла да се постави дървен навес

Трънският манастир “Свети Архангел Михаил” оцелял благодарение на българския политик от времето на социализма Людмила Живкова. За това разказва вестник “Минаха години” в своя публикация.

До наши дни е оцеляла само манастирската църква. Преди около 7 години е ремонтиран покривът на храма, а в момента се извършва по-мащабно обновление. Оцеляването на храма до голяма степен се дължи на дървен навес, направен през 70-те години на миналия век по изрично настояване на Людмила Живкова. Тогава е направена консервация на изключително ценните и интересни стенописи в храма. От тогавашният Национален институт по паметниците на културата бил разработен и проект за възстановяване на манастира, обявен за паметник на културата с национално значение. Към 1975-та година обителта вече била напълно изоставена. Преди това Софийска митрополия пуснала там наемател да гледа животни, но той загинал, сгазен от собствения си джип. Човекът слязъл от колата да помести паднало на пътя дърво, но автомобилът потеглил сам и го прегазил. След това в манастира вече нямало никого, разказва още вестник “Минаха години”.

Обновяването на манастира край Трън е на стойност 523 574 лева и по одобрен проект от Държавен фонд “Земеделие”. Проектът е за ремонт на църквата към манастира, реставрация на иконостаса, изработване на икони и реставрация на стенописите. Съгласно договора ползвателят се задължава да започне реалното изпълнение на инвестицията в срок не по-дълъг от дванадесет месеца от сключване на договора. Крайния срок за извършване на инвестицията е 27 март 2019 година.

Виж също...

Loading...