Студентският филм „Няма кино“ – забравената история на кината в Брезник и Трън – ВИДЕО

Студентският филм “Няма кино” разказва за забравената история на кината в Брезник и Трън, затворили врати с идването на демокрацията. Филмът е реализиран с учебна цел по дисциплината “Продуцентство”, специалност “Медии и журналистика” в УНСС и е дело на Милен Миланов, Виктория Милорова и Вероника Тонева, научи Zapadno.com.

Въпреки че проектът “Няма кино” е направен през 2015 година, темата за липсващите постоянни кина в Брезник и Трън е актуална и днес. “Филмът е паралел между старото и новото, културата и халтурата в България, създаден по спомени на бивши киноработници от двата града. Какво се случва след прожекция „Последна“ и има ли място за оптимизъм?”, споделя един от авторите на филма Милен Миланов.

Във филма за историята на киното в Брезнишко и Трънско разказват Тодорка Момчилова от Общински исторически музей-Брезник, Божидар Пантев от народно читалище “Просвещение-1870”, Стефан Чанев – бивш киноработник и Мария Такова – бивш киноработник.

Идеята за създаването на кино в Брезник е от 20-те години на миналия век. Първият филм, който се прожектира в Брезнишко е “Морячето” с участието на детето-актьор Джеки Куган. Това разказва Тодорка Момчилова в “Няма кино”. Какво още споделя тя и другите участници в студентската лента може да видите във видеото по-долу.

Виж също...

Loading...