Етнохоролог: Сред характерните експонати в “Къщата на маските” е костюмът на сурвакарската група на Банище

Костюмът на сурвакарската група на брезнишкото село Банище, който присъства в експозицията на новооткритата “Къщата на маските” в село Кошарево е сред характерните експонати. Това сподели етнохорологът от Перник Милчо Георгиев, предаде репортер на Zapadno.com.

Костюмът на сурвакарската група на Банище се изработва от обелките на царевицата. “Те са характерни и са единствени, които така се обличат в цялата Пернишка област. Навремето колегата Симеон Мильов беше открил, че и Батановци така са се обличали и даже имат и златен медал от един от тези фестивали. Но след това отново пак се върнаха на кожите, явно за да бъдат в унисон с всичките пернишки облекла.”, каза Милчо Георгиев.

В експозицията присъстват маски и костюми от почти всички села в Брезнишко, в които има сурвакарски групи. Сред експонатите може да бъде видян и единствената маска от група извън община Брезник – от групата на пернишкото село Богданов дол.

По-рано днес официално беше открита “Къщата на маските” в Кошарево. Прочетете и вижте още по темата, ако сте пропуснали: Със звън на сурвакарски чанове беше открита „Къщата на маските“ в село Кошарево – ВИДЕО + СНИМКИ

Виж също...

Loading...