Момичета от Брезник пяха “Хубава си, моя горо” на празника за 90-годишнината на държавното горско стопанство – СНИМКИ

Тържествено и с много гости започна отбелязването на 90 години от създаването на “Държавно горско стопанство-Брезник” рано тази сутрин. В двора на административната сграда на стопанството пристигнаха множество официални гости, сред които главният секретар на Изпълнителна агенция по горите Илиан Точев, кметът на Община Брезник Васил Узунов и неговите заместници – Мария Добревска и Иван Бъчваров, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска и нейни заместници, председатели на ловно-рибарски организации от областта, сред които и доктор Валери Величков – председател на ловно-рибарско сдружение”Сокол”-Брезник, директорът на брезнишкото средно училище “Васил Левски” Емилия Вълова и други, предаде репортер на Zapadno.com.

Впечатление на гостите направиха обновените табели на фасадата на държавното горско стопанство. На една от табелите е изписан текстът на химна на българските лесовъди – “Хубава си, моя горо”. На стените на първия етаж пък беше показана тематична изложба на детски рисунки, нарисувани от ученици на средно училище “Васил Левски” по повод празника. Табелата е поставена по идея на директора на стопанството инженер Петър Савев. Други елемент, с който празникът се отличаваше бяха официалните облекла на служителите на “Държавно горско стопанство-Брезник”, които събудиха възхищение сред гостите. Програмата беше открита с тържествено слово на инженер Петър Савев, който представи исторически доклад на държавното горско стопанство и приветства присъстващите.

След словото музикален поздрав отправиха момичета от фолклорния танцов състав към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Девойките изпяха песента “Хубава си, моя горо”, което предизвика топли чувства в гостите на юбилея. Освен с песен, девойките от Брезник поздравиха всички и с няколко хороводни танца под музикалния съпровод от акордеониста Венелин Руменов и Васил Андреев на тупана.

Думата беше дадена и на официалните гости, които прочетоха поздравителни адреси. Някои от официалните лица подариха на директора на “Държавно горско стопанство-Брезник” специални плакети и сувенир. От името на директора на Югозападно държавно предприятие инженер Дамян Дамянов бяха връчени плакет и сумата от 1 500 лева за служителите на стопанството по повод юбилея. На церемонията директорът на държавното горско стопанство на Брезник връчи грамоти на заслужили лесовъди-ветерани. Инженер Петър Савев връчи награди на учениците, които са взели участие в изложбата по повод 90-годишния юбилей на стопанството.

Програмата продължи с кратък коктейл в двора на административната сграда и възможност гостите да разгледат изложбата с детски рисунки, както и фотографии от историята на “Държавно горско стопанство-Брезник”, подредени на първия етаж на сградата.

На днешния ден почит беше отдадена с поставяне на венец и цветя на паметника на инженер Стамен Димитров в горския разсадник “Старият яз” край Брезник. “Покойният инженер Стамен Димитров, който е родом от село Режанци, доста е допринесъл за развитието и направата на разсадника “Старият яз”. Той е изграден по изцяло негова идея. Затова се радвам, че ние почетохме този човек.”, каза край паметника инженер Петър Савев.

Разгледайте снимки от началото на честванията за 90-годишния юбилей на “Държавно горско стопанство-Брезник”, които обективът на Zapadno.com:

[maxgallery id=”29052″]

Виж също...

Loading...