Село Брезнишки извор получило настоящото си наименование заради сходство на името с други населени места в областта

Село Брезнишки извор в община Брезник е било преименувано през 50-те години на миналия век. Това разказа местният жител Димитър Адамов, който тогава присъствал на общоселското събрание, което било свикано по повод името на населеното място, предаде репортер на Zapadno.com.

Името на селото било Извор и било сходно с други две населени места в област Перник – радомирското Извор и трънското Студен извор, което през 20-ти век се казвало Извор. Жителите на сегашния Брезнишки извор срещали проблеми при получаването на писма от градове като София. Кореспонденцията била адресирана до жители на селото в Брезнишко, но заради сходството на името с други населени места в тогавашния Пернишки окръг писмата пристигали най-често в Радомирско. От радомирското село Извор връщали писмата на подателя с довода, че такъв човек няма в населеното място. Такава комична история се случила и на 85-годишният Димитър Адамов. Така в началото на 50-те години на миналия век селото се преименувало на Брезнишки извор.

Възникването на населеното място също е с интересна история, която е свързана с две фамилии. Първите фамилии на селото били Кузини и Янколови, които когато пристигнали в района се заселили при два извора – единият край сегашния център на селото, а вторият – в другия край на населеното място. Именно от изворите произлязло името на Брезнишки извор. Край селото е разположена местност, която местните наричат “Калуджерец”, където навремето българи се криели от турците, разказа Димитър Адамов.

Забележителност в района на селото е и вековен дъб, който възрастните жители не знаят на колко години е, но стволът му е голям. “То е вековно и е писано в картата на армията. Като дойдат военни от Северна България и не знаят накъде има път или изворче, за да пият вода. Вадят картата и на нея пише: Дъб – “Средни рид”, от дъбът вдясно на 100 метра се намира изворче.”, каза още Димитър Адамов.

В миналото основният поминък на селото са били земеделието и животновъдството. Най-разпространените култури, които се отглеждали в района са били царевица, жито и картофи.

Край Брезнишки извор е разположение възвишението Изворска могила, което е част от планината Стража. На източния му дял се намира късноантична крепост „Градище“.

Виж също...

Loading...