С бързи темпове напредва изграждането на полски път до Античния комплекс край брезнишкото село Гърло – СНИМКИ

Изграждането на полски път към Античния комплекс край брезнишкото село Гърло напредва. Близо 1 километър е изграденият път до момента, установи проверка на Zapadno.com.

Настилката на трасето е от натрошени камъни и пясък, които се докарват чрез камион по вече подготвения от специализирана техника път. В дейностите се включва и валяк, който заглажда насипания инертен материал. Покрай пътя се изграждат канали, в които да се оттича вода при дъждове и снеготопене.

Пътят, който ще води до храм-кладенеца „Пусто Гърло“ се изгражда чрез сътрудничеството на Община Брезник и “Държавно горско стопанство-Брезник”, тъй като трасето преминава и през горски територии.

В момента уникалният мегалитен обект край село Гърло може да бъде посетен само с труден пешеходен преход през планинския терен. Храм-кладенецът е археологически обект, открит при разкопки през 1972 година. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

Разгледайте снимки от изграждането на пътя, който ще води към Античния комплекс:

[maxgallery id=”28979″]

Виж също...

Loading...