Затвори единственият магазин в най-голямото трънско село – Филиповци

Магазинчето, от което местните хора се снабдяваха с най-необходимите продукти, е затворило врати, научи Zapadno.com. За пътуващите към Трън и трънските села, то беше удобна отбивка по пътя, която за съжаление вече не приема посетители. Сега единственото място в селото, където местните могат да се съберат и да си купят нещо, е в кафето на селото.

Във Филиповци има 135 жители с постоянен адрес в селото, според данни от 15 септември 2018 година на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. От тях онези, които имат възможност да пътуват, вече пазаруват само от Перник, Брезник и Трън. А които нямат такава възможност, ще разчитат може би на пътуващия магазин, който доставя храна на трънските села. В повечето населени места на територията на общината няма нито работещи магазини, нито друг тип заведения, тъй като населението е малко и няма оборот, достатъчен, за да се издържа подобен малък бизнес. Преобладаващото възрастно население разчита на буса, който по график минава през селата.

В зимните месеци има случаи, в които достъпът до високите и отдалечени села е затруднен и тогава в планинската община се осигурява хляб с високопроходими машини или носен на гръб от доброволци.

Не е такъв случаят при село Филиповци – то е с лесен достъп, на кръстопът, и през него преминава трафикът към Трън и границата със Сърбия. Затова дано скоро отвори врати нов магазин.

Виж също...

Loading...