Над 400-годишно дърво в трънското село Рани луг е сред вековните гиганти, които се състезават за „Дърво с корен 2018″

От 3 до 31 октомври ще се проведе изборът на победителите в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен 2018“, съобщиха от Фондация ЕкоОбщност на сайта си.

Журито на конкурса определи 5 дървета, които ще се състезават за гласове в категорията „Дърво с корен 2018“ и 3 – за категорията „Вековните дървета говорят“ измежду 13-те получени номинации. Сред тях са много интересни предложения за величествени и значими дървета от страната.

Шест от всички номинации са за видове дъб – цер, зимен дъб и летен дъб. Сред останалите дървета попадат 2 липи, чинар, бяла топола, секвоя, черна мура и ясен. Очаква се конкуренцията и в двете категории да е интересна, тъй като дърветата наистина имат минало и място в спомените на местните хора или на страната.

Над 400-годишен дъб-цер, който расте до двора на църквата “Свети Николай” в трънското село Рани луг е сред вековните гиганти, които се състезават в конкурса “Дърво с корен 2018”. Дървото е номинирано от Пенко Янков.

За първа година в конкурса участва и Байкушевата мура, за която се смята, че е едно от най-старите дървета у нас – над 1200 години. Тя е кръстена в чест на лесовъда Константин Байкушев, определил възрастта и с Преслеров свредел. Дървото е номинирано от Людмила Гюрова от град Трън.

Можете да гласувате в двете категории на тази страница

Снимка: Пенко Янков

Виж също...

Loading...