Читалището на Долна Секирна във възторг: След 30 години читалищният салон се сдоби със завеса и осветление

Брезнишкото село Долна Секирна има нов повод за празник. Поводът не е свързан с постижение на сурвакарската или певческата група, а с местното народно читалище “Иво Войвода-1928”. От вчера салонът на читалището се обнови със завеса и осветление, предаде репортер на Zapadno.com.

Салонът на читалището е изграден преди 30 години, но доскоро не е бил използван, тъй като е трябвало да претърпи довършителни дейности. От вчера на сцената e монтирана голяма сценична завеса. Новата придобивка е финансирана от мината в Брезник чрез договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник. “Много хубаво стана и сцената доби друг вид, красиво е! Това е първата завеса на салона, който не е функционирал досега. Нямахме и осветление в целия салон. Не само с отпуснатите средства, но и със съдействието на хората от мината беше монтирана завесата, а също и се пусна осветлението, защото 30 години не е имало такова.”, сподели председателят на читалищното настоятелство и кмет на селото Богомил Савов. Той добави, че с новите придобивки салонът вече ще функционира нормално и ще посреща зрители и участници на сцената. “Вече с направата на тази сцена имаме възможност да представяме и театрални пиеси.”, коментира още Богомил Савов. Размерите на сценичната завеса са: 5 метра височина на 6 метра широчина. Завесата е с ръчно управление. Освен новата завеса, ще бъдат закупени и витрини за отличията, медалите и грамотите на сурвакарската и певческата група. Витрините предстои да бъдат доставени и монтирани в салона.

Общата стойност на одобрения проект на читалището в Долна Секирна е 2 500 лева и е свързан с честването на 90-годишнината от създаването на читалището. Община Брезник също е съдействала за новия облик на читалищния салон с подмяна на дюшематата и прозорците.

Председателят на читалищното настоятелство и кмет на селото Богомил Савов благодари от свое име и името на читалището на „Асарел“ и на Община Брезник за обновяването на салона.

През летния сезон Комисия, съставена от упълномощени лица от Община Брезник, „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и граждански представител, избра шест проекта, които да получат финансиране през 2018 година чрез договора за сътрудничество между Общината и местния инвеститор. Допълнително бяха одобрени още няколко проекта, сред които е и проектът на село Долна Секирна. Общо 23 инициативи на различни организации от Брезник кандидатстваха за одобрение. Всеки от тях трябваше да допринася за развитието на общината, да е на стойност до 4 000 лева и да е свързан с едно от приоритетните за финансиране направления – образование, спорт и туризъм, култура и самодейност, история и музейно дело. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали: Проекти на училищата, музея и спортни клубове в Брезник получиха финансиране от дарение на мината и С препълнен салон и програма на 40 самодейци от региона читалището в село Долна Секирна празнува 90 години

Снимки: Богомил Савов

Виж също...

Loading...