Земите на село Банище са били населявани още от времето на римската империя

Районът на брезнишкото село Банище и около него е интересен сам по себе си. Още от времето на римската империя в района е съществувало селище. Това каза пред репортер на Zapadno.com председателят на народно читалище “Просвета-1928” Веселин Владов.

Според сведения от Регионалния исторически музей в Перник, още през 2 век в землището на сегашното село Банище е било изградено римско селище. Селището е било разположено в местността “Градище”, където са намирани много древни монети, плочи и други останки от крепост. “Между другото правени са проучвания, но докрай не са проучени нещата. В информацията, която имаме от историците – още 2 век тук е имало селище, което вероятно е било римско.”, сподели пред Zapadno.com Веселин Владов.

Брезнишкото село се слави и със своя манастир “Свети Йоан Богослов”, който преди около 10 години е реставриран. Манастирът е изграден през 19-ти век, но според информацията, която се прази в местното читалище, той е имал три градежа. Началото му датира от времето преди турците да завладеят региона. “Преди да дойдат турците, тук тези земи са били църковни имоти. Тук е бил един от най-големите манастири за времето си. След завладяването на региона от турците църквата на манастира била унищожена. Тогава те са избили и монасите в местността “Калугерица”. Някъде около 40 калугери е имало, които са се занимавали с животновъдство, земеделие, лозарство и са отглеждали пчели. Манастирът е бил много богат, а територията му е била много голяма – граничила е със Станьовци, Садовик… В сегашното село Ръждавец са били кошарите на манастира и там са оставили живи пастирите, които да гледат животните на турците.”, разказа председателят на народно читалище “Просвета-1928”.

Банище е известно и със своите пясъчни пирамиди, които се намират в източната част на селото. Височината на пирамидите достига до 5 метра.

Виж също...

Loading...