С водосвет и курбан църквата “Свети Йоан Богослов” в село Банище ще отбележи храмовия си празник

Традиционно честване на храмовия празник на местната църква в брезнишкото село Банище ще се проведе през следващата седмица, научи Zapadno.com.

На 9 октомври (вторник) в 10:30 часа ще бъде направен водосвет за благоденствие в храма. След водосвета ще бъде осветен курбан за здраве, който ще бъде приготвен от шиле. Храмовият празник на църквата, която е изградена през 1870 година, се отбелязва от дълги години. За кратко духовното честване е било преустановено, но след това отново възобновено. Църквата е духовния дом на жителите на селата Банище и Ръжавец. На самия празник търговци разполагат сергии в близост до храма, тъй като празникът е сред почитаните събития в района и на него се събират много посетители.

Според Новия завет, свети Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици. По-късно самият Иисус често повиква при различни знаменателни събития само трима от своите ученици – Йоан, брат му Иаков Заведеев и Петър. Именно, Йоан е ученикът, на когото разпнатият Иисус поверява грижите за своята майка. Според църковното тълкуване, Йоан е и любимият ученик, който обляга главата си на гърдите на Христос по време на Тайната вечеря. В канона на Новия завет са включени пет книги, чието авторство се приписва на Йоан — Евангелие от Йоан, три послания и апокалипсис. Главната тема на проповедите на апостол Йоан Богослов била любовта към Бог и към хората като главната Божия заповед и основа на християнството.

Снимка: Васил Владимиров

Виж също...

Loading...