Съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството: Цените на винетките няма да се променят от нова година

От 1 януари 2019 година ще бъдат въведени електронни винетки, които ще заменят старите винетни стикери. Цените на винетките няма да се променят. Това заяви за предаването „Още от деня“ на Българската национална телевизия Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по тол системата, цитиран от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

„От 16 август догодина ще бъде въведена тол такса за тежкотоварните автомобили с тегло над 3,5 тодина. Те ще бъдат таксувани на база изминато разстояние“, посочи Николов. По думите му, тол-системата ще работи с автоматични контролери – камери, които ще бъдат както фиксирани, така и внедрени в контролни автомобили. „По този начин, във всеки един момент ще може да се види всеки шофьор дали е изряден на пътя“, каза още той.

В студиото на БНТ Николов обяви, че България ще въведе последно поколение система, при което няма да се налага да се намалява скоростта или спира на пунктове за плащане на пътна такса, а камерите автоматично ще засичат данните на преминаващия автомобил.

Въвеждането на тол таксуването е с цел да се съберат повече пари, които ще се влагат в подобряването на пътната инфраструктура – както за ремонти, така и за изграждане на нова инфраструктура и въвеждане на мерки за пътна безопасност.

„Ние искаме да се възползваме от доброто географско положение на България и ще събираме такси и от чуждестранния трафик, затова и таксите ще бъдат едни и същи за всеки автомобил, преминаващ през българска територия – чуждестранен или не“, коментира Радослав Николов и допълни, че това е справедливият модел – който амортизира повече пътя, ще плаща повече“.

Виж също...

Loading...