Само един мераклия е изявил желание да се включи във възраждане на Бусинската керамика

Един е кандидатът, който желае да бъде обучен за майстор и да се включи във възраждането на Бусинската керамика. Това сподели пред репортер на Zapadno.com Александър Кожухаров – племенник на именития грънчар на бусинска керамика Петър Гигов.

Младо момче е отговорило на обявата, която през летния сезон се завъртя в социалната мрежа Фейсбук. “Търся един или двама мъже над 30 години, които желаят да поставят ново начало на живота си. Ще ги обуча за производството на уникална Бусинска керамика. Разполагам с оборудвана производствена база в село Бусинци, Пернишко. Условията ще договорим заедно. Очаквам обаждане от мотивирани сериозни хора, които разбират за какво става дума.”, гласеше съобщението, което се разпространяваше във Фейсбук.

Самият Александър Кожухаров призна, че в наши дни много трудно се намира някой, който желае да се занимава с грънчарство. Въпреки това той е готов да предаде занаята на по-младите, за да се продължи историята на Бусинската керамика.

В трънското село Бусинци се съхраняват парчета от керамични съдове, които са от края на 15 век. Те се пазят в работилницата-музей на бусинския майстор Петър Гигов, която се намира в селото. Първото писмено сведение за развитие на грънчарството в този район е взето от Бусинското евангелие през 1784 година, в което се споменава за дарение направено на селото от майстор-грънчар. Към края на 17 век неговото развитие било в цветущо състояние, в селото са наброявали около 300 майстори-грънчари.

Виж също...

Loading...