Училището в Брезник беше дадено за пример пред министъра на образованието и науката

Областният управител, заедно с Министерство на образованието и науката и Синдиката на българските учители, инициира важен форум за популяризиране и по-всеобхватно изучаване на предмета “Религия” в българските училища, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

С любезното домакинство на Църногорския манастир “Свети Свети Козма и Дамян” над село Гигинци се проведе работна среща за хуманистичното образование и изучаването на предмета “Религия” и религиозно-нравствените ценности на християнството. В събитието, по инициатива на областния управител Ирена Соколова, взеха участие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Във форума се включиха всички началници на Регионални управления на образованието в страната, директори на училища и детски градини от област Перник, експерти и представители на Българската православна църква. С
благословията на Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийска
епархия, беше дадено началото на дискусията. “Вярата, посвещаването ни на доброто и единението с Бог, е смисленият път за нас, за децата и обществото ни. Именно с вярата в Бог, с училището, с традициите и историята ни, сме съхранили нашата идентичност. Две са категориите, които ни отличават от другите, било и най-висши живи същества – езикът и вярата. Благодарение на запазването на вярата ще продължим напред по пътя на своето съществуване и трябва да възстановим прекъснатата връзка между интелектуалното ни развитие и духовното ни осъзнаване, и да вървим с мисъл да възстановим българското училище не само като школа за знания, но и като пространство за общуване и обучение в общочовешки, духовни ценности”, каза Соколова пред присъстващите.

Министър Красимир Вълчев адмирира инициативата, която по думите му трябва да се превърне в кауза свързана с оцеляването на нацията ни. Той уточни още, че министерството полага всички усилия в посока на мерки за приобщаване на повече деца в религиозното образование. Това обаче трябва да се случи с подкрепата на родителите, общините и обществеността.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева благодари на губернатора на Перник за
ангажираността и и доброто партньорство по темата, която е приоритет за Соколова още в периода, когато е била народен представител в парламента.

На работната среща беше отчетено, че все повече училища в страната са
сформирали свободноизбираеми групи (СИП), които изучават предмета “Религия”. В област Перник добрият пример е реализиран в училищата в Брезник, село Дивотино и ХI основно училище “Елин Пелин” в областния център.

Министърът на образованието се обърна към началниците на Регионалните
управления по образованието за организиране на бъдещи срещи за увеличаване на групите по области и изготвяне на програми с дейности свързани с вероучението. Той обеща да бъдат отпуснати допълнителни средства от бюджета.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...