371 домакинства от района на община Брезник са закупили дърва за зимата от държавното горско стопанство

Над 370 домакинства от Брезнишко са се снабдили с дърва от “Държавно горско стопанство-Брезник”. Това сочи справка към днешна дата, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Към момента доставката на дърва се извършва чрез директни продажби от временни складове в гората, като 371 домакинства от района на Брезник са закупили дърва от горското стопанство. Желаещите могат да си закупят дърва от централен склад, който е обособен в района на горския разсадник в местността “Стария яз”. Складът е на достъпно място, а не в гората, като идеята е хората, които не са успели да се снабдят своевременно с дърва, да могат да го направят при тежки и снежни зими, уточниха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Близо 108 000 пространствени кубически метра дърва за огрев е предоставило до момента Югозападното държавно предприятие. Отоплението си за зимата вече са осигурили общо 14 785 домакинства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка. Това стана ясно на работна среща на ръководството на Югозападно държавно предприятие с директорите на териториалните поделения и експерти от Централно управление. Снабдяването на заявилите желание да закупят или сами да добият дърва за огрев по изготвените от кметовете списъци се извършва ритмично. Предоставените количества от временни складове и с разрешения за добив на корен са на миналогодишните равнища, като се очаква засилване на интереса през октомври и ноември месец.

Въпреки предприетите от Югозападно държавно предприятие информационни и организационни мерки добивът и доставката на дърва да започват веднага след края на отоплителния сезон, традиционно запасяването се извършва след прибирането на реколтата, посочи директорът инженер Дамян Дамянов. За да се избегнат случаи на недостиг или нерегулярни доставки, по препоръка на министъра на земеделието, храните и горите два пъти месечно директорите на държавните горски и ловни стопанства ще се срещат с кметовете по места. Първите срещи трябва да се проведат до 15 октомври.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и пресцентъра на Югозападно държавно предприятие

Виж също...

Loading...