Икона от 16-17 век е единствената спасена от ограбването на скалния параклис “Света Петка” в град Трън

Интересен факт от историята на скалния параклис “Света Петка” в град Трън е, че до наши дни само една икона е оцеляла след ограбването на святото място в средата на 40-те години на 20 век. На иконата е изобразена светицата Петка, но по отличаващ се начин, разказа пред репортер на Zapadno.com историкът и трънчанин Кирил Михайлов.

През 40-те години на миналия век тогавашната комунистическа власт започва остра политика срещу храмовете и духовния живот в страната. Под набезите попада и скалния параклис в Трън, който започва да се разграбва през 1946 година. “Интересен факт при ограбването на скалния параклис е, че оцелява една единствена икона. Местна женица – лека во пръст, почина жената отдавна, се качва при ограбването и спасява една от иконите на Света Петка. Оказва се, че тази икона е от края на 16-ти и началото на 17-ти век, произведение на нашата Дебърска школа. Изображението на Света Петка на нея е изключително интересно, много рядко срещано като изображение. Вероятно самата Дебърска школа е утвърдила това изображение. Украсена е по старинния начин и стил, който е бил присъщ за Възраждането. Задължително нимба на светците се е лепяло златно фолио със смола. За дървения постамент върху, който са рисувани иконите много често е използван бреста, защото е едно от най-здравите дървета или орех. При иконостасите дърворезбите са орехови или липови, но иконите може да бъдат и от брест.”, разказа Кирил Михайлов и уточни, че в онези години не са имали сегашните технически средства.

Спасената икона е била върната от жената в началото на демокрацията в България, след 1989-та година, когато започва и възстановяването на скалния параклис. Трънчанката разказала, че как взела иконата, след като видяла какво се случва на параклиса през 46-та година. Млади мъже разграбвали всичките артефакти от святото място. Виждайки това тя се качила на мястото и им казала да оставят каменната питка – вземат ли я, няма да имат поколения. Мъжете не докоснали питката и дори започнали да гонят жената, която пък ги помолила да си вземе само една икона за спомен. Така до наши дни оцеляла единствената икона от скалния параклис преди да бъде ограбен.

Останалите реликви, които са били в скалния параклис са разграбени и не се знае каква е съдбата им. Друг интересен артефакт, който е бил и главен в святото място е била историята за мястото и посещението на Света Петка, написана върху кожа на старата славянобългарска азбука. “Едно от предположенията е, че вероятно свети Терапонтий е написал историята. Тя е била съхранена в малка сребърна кутия. Преди години се говореше, че тази сребърна кутия е все още в България. Не ми се коментира защо и къде, но главният артефакт, доказателството за нейното идване, пък спомените на хората и легендите са нещо съвсем различно. Има и спомен за невероятно красива икона от Цар Борис III, която е била тук и също е била ограбена. Имало е и касичка със златни монети. Всичко това е изчезнало, за да се “осакати” църквата.”, каза още историкът и трънчанин Кирил Михайлов.

В края на тази седмица, на Петковден град Трън ще отбележи своя празник. Света Петка е закрилница на пограничния град. На 14 октомври в 9:00 часа ще започне тържествена света литургия, която ще бъде отслужена в храм „Света Петка“ в трънския квартал „Баринци“. В 12 часа ще започне раздаването на курбан за здраве, който ще бъде осветен.

Виж също...

Loading...