Отец Михаил пред брезнишки ученици: Света Петка се отличава с милосърдие и строгия си аскетичен живот

Духовна беседа на тема „Живота и делото на света Петка“ е била изнесена по-рано днес пред ученици от средно училище “Васил Левски” в град Брезник. Отец Михаил Станкович е представил житието на светицата Петка пред възпитаници от горните класове на училището, научи Zapadno.com.

Чрез духовната беседа младите брезничани са научили интересни подробности за света Петка, свързани с произходът и, нейните подвизи в Палестина, завръщането в родния и град Епиват. Била е засегната и темата със смъртта и погребението на светицата, след което и чудесата, случили се след откриването на мощите и. Това, което децата трябва да знаят за света Петка и с което тя се отличава са нейното милосърдие и строгия аскетичен живот, който е водила, поясни отец Михаил Станкович.

“Света Петка е от Тракия, от град Епиват, който е близо до Мраморно море. Тя е родена в богата семейство и е била второ дете по раждане. Светицата има брат, който става архиерей в православната църква. Заедно с него през живота си тя се стреми към монашеския начин на живот. Милосърдието и е присъщо в живота още от ранните години, когато е раздала дрехите си на бедни хора. Впоследствие, когато почиват родителите и, тя раздава целия си имот, заминавайки в Палестина, където остава до стари години. Мощите и са били пренасяни от Епиват във Велико Търново, във Видин, в Белград, в Цариград и окончателното им полагане в новоизградения катедрален храм в град Яша. Храмът е изграден през 1878 година и до днешен мощите и са там.”, разказа отецът.

По време на духовната беседа учениците са задавали въпроси към свещеника, които са били свързани с религията. “Децата задаваха доста интересни въпроси във връзка с християнството, религията, болестта, смъртта – неща, които ги вълнуват.”, добави отец Михаил.

Интересен факт, свързан с Брезник и света Петка е, че частица от нейните мощи се съхранява в енорийския храм “Света Петка” в града.

Духовната беседа е част от програмата, която Община Брезник, Църковното настоятелство при храм „Света Петка“ и Общински исторически музей-Брезник са подготвили програма за отбелязване на духовния празник на град Брезник – Петковден. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали публикацията: Църковните служби за духовния празник на град Брезник ще бъдат в храм „Свети Георги Победоносец“

В публикацията са използвани снимки на Евелина Антова и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...