“Трънска гора”: Хората да са по-търпеливи за дървата, винаги е било така с доставката

Жители на община Трън продължават да се тревожат за доставката на дърва за огрев, тъй като температурите вече падат и няма с какво да палят печките си. От общинското предприятие “Трънска гора” казаха, че винаги дървата се докарвали на адресите на хората до месец декември, предаде репортер на Zapadno.com.

Темата със забавянето на дървата от “Трънска гора” беше дискутирана по време на последното заседание на Общински съвет-Трън. Две седмици след това местните хора продължават да се оплакват от забавянето на доставката им. Хората казват, че са платили през месец август, а през октомври все още нямат доставено твърдо гориво. В Трънско има жители, които имат алтернатива, но има и такива, като възрастните хора по селата, които разчитат на тези дърва.

От общинското предприятие “Трънска гора” казаха, че досега винаги практиката е била такава да се доставят дървата до месец декември. “Никога не е било по-рано. До декември месец винаги сме карали дърва и тази година ще бъде по същия начин. Фирмите работят, всекидневно карат. Не може да стане по-бързо, когато дървата се режат в момента, а не са готови, нарязани и на централен склад.”, каза инженер Даниела Петкова от предприятието. Тя добави, че хората трябва да са малко по-търпеливи. “Винаги е било така – до 15 декември сме карали дърва. Просто населението става все по-чувствително и иска на мига, но това не е захар от магазин или хляб. Това са дърва.”, поясни още инженерът.

Доставката на дърва започва през месец август и продължава до декември. По реда на заплащането хората си получават дървата. “Не може да стане толкова бързо в един ден на такава голяма кубатура. Миналата година дадохме около 12 000 пространствени кубика на 1 200 семейства. На другите места в България, като Брезник, Кюстендил, Радомир и други се дават двукратно, че и по-малки количества дърва за местното население.”, каза още инженер Даниела Петкова и добави, че всяка година става все по-трудно, тъй като обектите за добив на дърва става по-недостъпни.

Цената на 1 пространствен кубически метър дърва за огрев от трънското предприятие е 33 лева и 60 стотинки с включен ДДС. Дървата са така наречените “метровки” и цената е без транспорт, който клиентите заплащат допълнително на фирмата, която им докарва твърдото гориво. С транспорта около 10 кубика дърва от “Трънска гора” излизат към 500 лева. Цената не е променяна и именно тя създава проблеми при доставката им, тъй като са малко фирмите, които се наемат да режат дърва на такава цена, допълниха от общинското предприятие.

За сравнение цената на 1 пространствен кубически метър от Централния склад за дърва на “Държавно горско стопанство-Брезник” е около 42 лева. В цената не е включен транспортът, а дървата са от така наречените “метровки”.

Виж също...

Loading...