Обективите на брезничаните Янис Караджов и Ваня Иванова показаха златната есен в Брезник и региона – СНИМКИ

Презентацията “Златна есен в Брезник” беше показана пред брезничани по-рано днес. Над 100 снимки, заснети от обективите на любителите фотографи Янис Караджов и Ваня Иванова представиха есенната премяна на град Брезник и някои знакови места в Брезнишко, предаде репортер на Zapadno.com.

Младите автори на презентацията посрещаха гостите с усмивка и шоколадови бонбони в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”. От колектива на читалищната институция съдействаха за показването на презентацията и се бяха погрижили за -приятното музикално оформление. Сред гостите в салона бяха директорът, заместник-директорът и учители на брезнишкото средно училище “Васил Левски”, където двамата любители фотографи са ученици.

“Златна есен в Брезник” беше открита с няколко уводни думи от Милена Цветанова от читалището. “Добре дошли на всички. За мен е голяма радост и привилегия, че Ванчето ме помоли да открия днешната презентация. Не знам дали е случайно, днес видях, че и миналата година на същата дата тя представи първата си презентация – “Моето хоби – фотографията”. Повечето от вас бяха и миналата година и се насладиха на снимките, които тя беше направила. Тогава снимките бяха от различни събития тук, в града, пак имаше пейзажи. Сегашната е озаглавена “Златна есен в Брезник”, като този път освен снимки на Ванчето, има и фотографии на нейния съученик Янис Караджов, които ще видим. Предлагам на всички да се насладим, да разгледаме фотографиите и да видим техния поглед на живота и на природата около нас.”, каза Милена Цветанова.

В малко над 100 снимки бяха показани пейзажи от Градската, храмовете в Брезник, брезнишкото училище, двата площада в града, централни улици, Църногорския манастир над село Гигинци, язовир “Бегуновци” и други места в района. Ученичката Ваня Иванова се занимава с фотография от 8 години и най-много и харесва да снима пейзажи и хора. Тя е момичето, което може да бъде забелязано на всяко обществено или значимо за града събитие, въоръжена с фотоапарат в ръка. “Докато снимах това, което ми направи впечатление са промени в листата, в дърветата и в самия град.”, сподели Ваня Иванова и добави, че най-любимата и снимка от презентацията е тази с есенни листа на земята, заснета на “Бърдото”.

Нейният съученик Янис Караджов се занимава с фотография от 4 години. Влечението му към това хоби се зародило след като публикувал в социалната мрежа Фейсбук снимка от природата на лесопарк “Бърдото”. Фотосът събрал много позитивни коментари и харесвания. Така се зародила идеята в Янис да продължи със заснемането на красивите моменти около нас. “Снимката изобразяваше природата, която за съжаление не всеки може да види и не всеки има време да я “улови”. Аз се възползвам от всеки един момент, в който ми остава свободно време, за да мога да “уловя” момента. Снимката беше на нашето забележително Бърдо, така да се каже нашата планина, на която аз лично много и се възхищавам, защото малко хора могат да видят красотата в нея.”, сподели Янис Караджов.

Идеята младият любител фотограф да се включи в презентацията, която Ваня подготвяла възникнала по време на час в училище. Двамата автори споделиха, че се обмисля като идея в Брезник да се създаде клуб по любителска фотография.

Директорът на училището в Брезник Емилия Вълова беше възхитена от показаните снимки и желанието на учениците да се занимават с фотография. “Много приятно съм изненадана. Такова увлечение е много поетично, много романтично и афинитет към хубавата природа и знаковите места на Брезник. Надявам се това да е само началото, защото тези деца се оказаха с невероятен потенциал. Наистина това е много хубаво. Дай Боже изкуството да бъде тяхното бъдеще. Много е хубаво да те изненадат учениците, че се занимават с нещо красиво.”, сподели Емилия Вълова и добави, че учителите винаги ще се отзоват с каквото могат да помогнат на учениците в техните полезни занимания.

Разгледайте снимки от представянето на презентацията:

[maxgallery id=”29579″]

Виж също...

Loading...