Салонът на читалището в град Трън се разпада, само пари по проект може да го спасят

Големият салон на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън не е използваем от години. Причината да не се провеждат събития в него е лошото му състояние. Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова призна, че администрацията няма как да осигури средства за ремонт на салона, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди няколко години е направен ремонт за енергийна ефективност на внушителната сграда, която се намира в самия център на пограничния град. В проекта за външното обновление на читалището не са били заложени пари за ремонт на салона. “На по-следващ етап ние кандидатствахме с проект за оборудване и обзавеждане на самата зала, защото столовете в лошо състояние и така нататък. Към момента залата не може да се използва, но ние предвиждаме пак едно кандидатстване по проект, защото залата е голяма и няма как, по никакъв начин със собствени средства да се справим да я оправим. Това, което ние сме предвидили е пак кандидатстване по проект за обзавеждане и оборудване. Говорим само за големия салон, камерната зала се използва и към момента репетиции си се правят там, и танцовият ви ни клуб играе там.”, поясни кметът на Трън Цветислава Цветкова. Тя добави, че още преди ремонта за енергийна ефективност на сградата, състоянието на големия салон е било лошо.

Община Трън може да кандидатства за ремонт на салона по програма за трансгранично сътрудничество, но очаква да бъдат отворени мерки към културата, за да може да се входира проект.

Достъпът до големия салон е забранен, тъй като е опасно да влиза човек вътре. Вече около 10 години салонът е в такова състояние, а преди 6-7 години паднал и таванът, поясниха от читалището. От културната институция са предприели мерки за недопускане на хора в опасната зона с лепенки, на които пише: “ВЛИЗАНЕТО ЗАБРАНЕНО ОБЕКТА Е В РЕМОНТ”. Въпреки че ремонт все още не е започнал, трънчани се надяват салонът отново да посреща зрители и участници на сцената.

Преди около година на заседания на Общински съвет-Трън общински съветници засегнаха темата с ремонта на фасадата и покрива на читалището. По техни думи ремонтът не бил извършен, както трябва, тъй като често в сградата имало течове след направеното обновление. Думите на съветниците се потвърждават при обилни дъждове и снеготопене през зимния сезон. Последният подобен случай беше през месец февруари тази година, когато част от тавана на една от козирките на читалище „Гюрга Пинджурова-1895“ в град Трън се разпадна след снеготопенето. След случая, Общината ремонтира разпадналата се част от козирката.

Виж също...

Loading...