Арестуваният с наркотици и незаконно оръжие трънчанин е бивш полицай, хващан два пъти в трафик на нелегални имигранти

Бивш полицай от Районно управление “Полиция”-Трън е арестуваният край Плевен трънчанин, научи Zapadno.com.

Задържаният за 72 часа в затвора на Плевен е бивш полицай, който е бил уволнен заради провинения. През лятото на 2014 година в района на трънското село Глоговица полицаят А. Х. е задържан, докато ескортирал с личния си автомобил микробус с 11 сирийски граждани. При направената тогава проверка граничарите установили, че автомобилът шофирал А. Х., служител на Районното управление „Полиция“-Трън, а зад волана на микробуса седял криминално проявеният П. С. Първоначално полицаят се опитал да възпрепятства проверката на микробуса. При допълнително проведените действия в товарния му отсек граничарите открили 11 сирийски граждани. При акцията е установено, че сирийците са в България незаконно. Окръжна прокуратура-Перник образува следствено дело.

През 2016 година полицаят А. Х. бе задържан за трафик на чужденци през страната ни. Тогава той не спрял за проверка от „Гранична полиция“ и е избягал с автомобил към брезнишкото село Ноевци. Районът на Трън и Брезник беше блокиран заради полицаят-беглец. Междувременно в трънското село Стайчовци, органите на реда открили 25 араби. На 30 май 2017 година V-ти състав на Специализираният наказателен съд призна полицаят А. Х. за виновен и го осъди на лишаване от свобода за три години условно с пет години изпитателен срок и парична глоба за 2500 лева.

Както вчера МВР информира, мъж е в ареста за 72 часа за незаконно притежавано оръжие и наркотици. При направена проверка на автомобил в района на Плевен станало ясно, че зад волана е 38-годишна столичанка, с отнето свидетелство за управление на моторно превозно средство поради неплатени глоби, заедно с която пътувал мъж на 38 години от град Трън. В багажното отделение на колата полицаите открили четири чувала със суха, зелена тревиста маса – 9 килограма и 592 грама марихуана, видно от направените експертизи. Намерен бил и заглушител за огнестрелно оръжие. Последвалата проверка в жилището на мъжа завършила с изземането на 6 грама марихуана, саморъчно навита цигара с марихуана, плочка хашиш, както и пистолет със заличен сериен номер и с поставен в него пълнител с три бойни патрона, и друг пълнител – с пет бойни патрони. Назначени са експертизи на незаконния арсенал. Жената е разпитана в качеството на свидетел пред дежурен съдия в Районен съд-Плевен, а мъжът – привлечен като обвиняем за извършено престъпление по член 354 а, алинея 3, точка 1 от Наказателния Кодекс. Разпитан е в присъствието на служебен защитник. С постановление на прокурор при районната прокуратура му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража за срок до 72 часа“ и е приведен в арест към затвора Плевен. По случая е образувано досъдебно производство.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на МВР и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...