Брезнишката овца и още над 20 породи са показани в изложба за българско овцевъдство в музея на Брезник

Изложбата „Овцевъдството в България“ беше официално открита по-рано днес в град Брезник. Експозицията гостува в изложбената зала “Класно училище” на Общински исторически музей-Брезник и в осем фото-документални табла показва развитието на българското овцевъдство от античността до наши дни, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията е от фонда на Националния земеделски музей. Освен таблата, в изложбената зала са показани различни експонати, които са свързани с овцевъдството и добива на продукти от овце. Брезник е второто място, на което гостува изложбата. Преди време тя е била експонирана на Националния събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир. “Направили сме исторически преглед на овцевъдството по българските земи, което сме подкрепили с експонати от нашия музей. Овцевъдството, ако трябва да бъдем честни, в съвременните условия доста се е променило, защото овцете – малко или много няма кой да ги гледа. Българите са отглеждали изключително много овце. Освен от античността, през която Омир нарича днешните земи “Майка на овцете”. През Възраждането сведенията за отглеждане на овце са много. Дори някои от чуждите пътешественици през 17-18 век наричат българите, че те са предимно овчари и отглеждат много едър и дребен рогат добитък, и добре разбират полските си работи. Тоест ние сме били едни много добри стопани. Разбира се с промените в света, бих казала постепенно се променя и манталитетът.”, сподели пред репортер на Zapadno.com директорът на Националния земеделски музей Здравка Михайлова. Тя добави, че има и афинитет към Брезнишко, тъй като нейният баща е от село Сопица.

Интересното в изложбата е, че освен в снимки и текстове, са показани и различните породи овци. В миналото по българските земи са били отглеждани така наречените “аборигенни” породи овце, а в по-модерните времена – направените чрез селекция породи. “Сега вървят доста успешно научните кампании за подпомагане на старите породи, не само овце, а изобщо. За възстановяване, за един генофонд, от който да се извличат полезните качества на старите породи.”, поясни още директорът на Националния земеделски музей.

В експозицията присъства и кратка статистика на броя на овцете по българските земи през годините. В началото на 20-ти век овцете в България са наброявали 7 милиона. През 2010 година броят им вече е 1 милион и 400 хиляди. Показана е и брезнишката овца, която българска порода дълготънкоопашата овца с предназначение добив на вълна и месо. Породата е разпространена в частни стопанства в селища намиращи се в Западна България – предимно в общините Ихтиман, Годеч, Самоков, Драгоман, Брезник, Трън и Радомир. Името и произлиза от град Брезник, в района на който посредством народна селекция е създадена породата. Към 2010 година броят на представителите на породата е бил 812 индивида и е със рисков статус – застрашена от изчезване.

Изложбата ще може да бъде разгледана до месец януари 2019 година от посетители на музея в град Брезник.

Виж също...

Loading...