Певицата Лиляна Галевска пред трънчани: Песента е моят живот, а трънските песни е моето вдъхновение

Народната певица Лиляна Галевска официално вече е почетен гражданин на град Трън. Отличието беше връчено в началото на концертната програма за празника на града, която се проведе тази вечер, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото на празничната програма кметът на Община Трън Цветислава Цветкова връчи отличието на Лиляна Галевска. От своя страна певицата съобщи по микрофона това, което написа в книгата за поколенията – “Песента е моят живот, а трънските песни е моето вдъхновение.”, каза тя. След като записа заветните си думи в книгата за поколенията, певицата отправи приветствие към трънчани и гости на града. “Искам да кажа нещо на Трън, на вас мили хора, които сте дошли на този прекрасен празник. Много се вълнувам, защото ако беше жива моята майка Ика Стоянова от китното село Врабча, щеше да се гордее с мен. Тя беше скромна и мъдра, живя достойно и остави трънските си песни. Искам да благодаря от сърце на кмета на град Трън госпожа Цветкова и Общинския съвет, които са си дали гласа за мен. Горда съм, че получавам това признание в един от любимите ми градове – Трън. Градът на песните, грънчарите, майсторите, градът на човека доктор Стамен Григоров, който открива булгарикус бациликус – киселото мляко. Градът на голямата, обичана от всички, трънска певица Гюрга Пинджурова! И както казват трънчани: И ти убаво поеш, но наша Гуга нигдео нема. Радвам се, че и аз, софиянката с трънска кръв, с моите трънски песни обиколих света и прославих България. Има и още един човек, който също даде много за Трън – Йордан Станимиров, който 8 години изгражда фестивала “От Трън по-убаво нема”. Благодаря ви, че оценихте таланта ми и силата на трънската песен. Обичам ви!”, каза Лиляна Галевска от сцената пред читалището в Трън. Народната певица поздрави трънчани и гости на града с няколко песни.

На заседание на Общински съвет-Трън, което се проведе в края на месец август тази година, беше взето решение Лиляна Галевска да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Трън“. Певицата има родословни корени в трънското село Врабча, откъдето е нейната майка – Ика Стоянова.

Виж също...

Loading...