Правителството отпусна 24 хиляди лева за модернизация с безжични мрежи в училищата на градовете Брезник и Трън

Общинските училища в градовете Брезник и Трън са на път да се модернизират с изграждане и развитие на безжични мрежи. Правителството одобри общо 24 050 лева за двете средни училища, предаде репортер на Zapadno.com.

Финансовите средства за изграждане на безжични мрежи в средно училище “Гео Милев” в град Трън са 10 050 лева. Одобрените пари за средно училище “Васил Левски” в град Брезник са малко повече – 14 000 лева. На този етап безжични мрежи ще се изградят във всички държавни и общински средни училища и професионални гимназии, които са заявили че нямат налична безжична мрежа и не са получавали средства за изграждане на такава по Национална програма “Информационни и комуникационни технологии”, поясниха пред Zapadno.com от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

В списъка на училищата, които са одобрени за изграждане и развитие на безжични мрежи присъстват още 9 училища в област Перник. Основното училище в брезнишкото село Ноевци не фигурира в списъка. Едно от задължителните минимални изисквания гласи, че мрежата трябва да предлага възможност за създаване на отделни виртуални мрежи за преподавателите и учениците. Трябва да има възможност за безжично свързване на точки за достъп при липса на кабелно трасе (ако училището разполага с няколко сгради, между които такова трасе е невъзможно).

Миналата седмица правителството одобри общо 7 065 800 лева за изграждане и развитие на безжични мрежи в 550 държавни и общински училища. Като част от създаване на единна образователна среда за всеобхватно обучение, изградените безжични мрежи ще осигурят възможност за гъвкав достъп до интегрирани услуги, свързани с комуникация, сигурност, достъп до база данни, мултимедийни файлове, интерактивно съдържание и други.

Предвижда се средствата да се разходват до 15 ноември тази година, след което директорите на училищата да представят в Министерството на образованието и науката отчет за извършените разходи за изградените безжични мрежи. Парите се осигуряват за сметка на планираните за тази цел разходи по бюджетите на Министерство на образованието и науката и на още девет първостепенни разпоредители с бюджет за 2018 година.

Виж също...

Loading...