Снимка на певицата от Трънско Гюрга Пинджурова посреща посетители на Музея за историята на радиото в България

Приветливото лице на народната и оперна певица Гюрга Пинджурова от Трънско посреща посетителите на входа на Музей за историята на радиото в България “Проф. д-р Веселин Димитров”, предаде репортер на Zapadno.com.

Снимката е от фонда на Българското национално радио и е дарена заедно с още други на музея, който се намира във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет “Свети Климент Охридски” в София. Уредникът на експозицията и дългогодишен радио работник Захари Миленков пази спомена за Гюрга Пинджурова, с която преди около 50 години е имал интересна случка. “Покрай работата ми в Първо студио на радиото се бях запознал с Гюрга Пинджурова. Тя беше действително един много народен човек същевременно фина жена, тя е завършила оперно пеене в чужбина. В златния фонд на радиото се пазят една или две оперни арии, изпълнени от нея. Но любовта и към народната музика е била по-силна от всичко останало. Веднъж се срещнахме в коридора, в стария стол. Тя така изплака мъката си – вече и сина и го няма, и съпругът. Чувстваше се сама. За нея беше приятно, ако срещне приятел да сподели и болката си… Но даже и това нещо беше, как да ви кажа, с лек оптимизъм разказът и – жива е, пее, приятели има. Особено като дойдеше в радиото, защото животът и дълги години е бил свързан с него. Много хора са обичали, много хора я обичахме. За мен беше изключително удоволствие, когато Националното радио ни дари тези снимки. И една от тях беше на Гюрга Пинджурова – тези, които влизат в нашия музей, първо нея да видят.”, сподели Захари Миленков. Той добави, че с неговата колежка, която е историк на музиката в радиото са били категорични – с Гюрга Пинджурова тръгват.

Певицата Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. От 1938 година започва да пее на живо народни песни по Радио София. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни. След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. Характерно за изпълненията на Гюрга Пинджурова е подчертаното емоционално и артистично поднасяне на текста на песните. За заслугите и към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието „народен артист“. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

Виж също...

Loading...