Около 200 кучета и котки могат да бъдат обработени по време на безплатната кастрационна кампания в Брезник

При голям интерес от жители на община Брезник стартира безплатната кастрационна кампания на домашни и бездомни кучета и котки. Кампанията се провежда за осми път във Ветеринарната лечебница в град Брезник. Екип от доброволци от София, Перник и Залцбург, Австрия провежда кампанията във Ветеринарната лечебница. Инициативата се организира от фондацията Verein RespekTiere Austria и Община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

От рано сутринта започна подготовката за кампанията в лечебницата. Докарани са специални маси за операциите, които екип от специалисти-доброволци ще правят. Освен това са подсигурени клетки за животните, както и кучешка и котешка храна. Голям транспарант пък е поставен в лечебницата. Надписът на него е на английски език и гласи: Спрете убийствата на бездомни кучета! Животните ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и чипирани. За всички доведени за кастрация домашни кучета ще се издават ветеринарно заверени паспорти, с които собствениците ще могат да освободят кучетата си от годишен данък при регистрация в Община Брезник.

Първо ще бъдат обработени бездомните животни от Брезник, а след това ще дойде ред и на желаещите хора с домашни кучета и котки. “Ще обработим около 150 – 200 животни, като първо ще започне с бездомните животни на община Брезник. След това всички хора първо от общината с дворни и домашни кучета и котки, защото те са с предимство. След тях и от околните села има много желаещи. Всички животни, които дойдат ще бъдат обработени. Утре ще започнем още от 8 часа и ще работим до тъмно.”, сподели ветеринарният лекар от екипа на доброволците Диана Рангелова. Тя благодари на младши експертът от отдел “Екология” към Община Брезник Детелина Виденова за съдействието, тъй като с нейна помощ се случва тази кампания.

Екологът на Община Брезник обърна внимание на стопаните, че след като кучетата им бъдат обработени, да отидат в общинската администрация, за да ги регистрират. “Тази регистрация е задължителна съгласно закона. Тя не е скъпа, особено куче, което е кастрирано – то е освободено от данък. Така знаем какво се случва на територията на общината, колко животни има. В противен случай ние не знаем с какво разполагаме.”, каза Детелина Виденова и добави, че малко са съвестните стопани, които регистрират своите животни.

В началото на кампанията, през 2012 година жителите в Брезнишко са били скептично настроение към нея. “Хората са започнали да идват отпреди десетина дни да питат какво се случва, кога и къде да се запишат.”, поясни още експертът от отдел “Екология”. Бездомните кучета от Брезник се залавят от доброволци, след което се отвеждат във Ветеринарната лечебница, където се обработват. Всяко куче, което е на улицата се счита за бездомно. Ако кучето си има стопанин, то той трябва да докаже, че е негово като представи документи.

Кампанията в Брезник ще продължи до 21 октомври, включително.

Виж също...

Loading...