70 жени от Брезнишко ще бъдат прегледани безплатно за рак на гърдата чрез кампанията на фондация „Една от 8“

Бусът на фондация “Една от 8” пристигна по-рано днес в град Брезник и се позиционира в двора на бившата общинска болница. Екип на фондацията ще проведе безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, предаде репортер на Zapadno.com.

Прегледите се правят чрез предварително изготвен списък, в който са се записали 70 жени от общината. Толкова е и максималният капацитет на прегледите, които екипът може да извърши по време на престоя си в Брезник. Дамите ще бъдат прегледани от доктор Младен Младенов от Първа АГ болница ”Света София”. “Идваме по покана на кмета на Брезник, тъй като във вашия град има доста безработни жени, социално слаби и така нататък. Все пак месец октомври е месец за борба с рака на гърдата. Решихме да посетим един такъв малък град, за да направим профилактични прегледи.”, каза офис-мениджърът на фондация “Една от 8” Вера Николова. Съдействие за провеждането на безплатните профилактични прегледи е оказал и здравният медиатор на община Брезник Даниела Захова.

През 2017 година фондацията е провела прегледи в 24 български града, а тази година кампанията обхваща 12 града. Фондацията пътува в страната по 2 проекта, които изпълнява. Посещението в Брезник е насочено специално към профилактичните прегледи за рак на гърдата. “Оказа се, че желаещите са много повече от тези, които са имали възможността да се запишат, но нашите възможности са такива. Тази ранна превенция е изключително важна. Всяка жена трябва да има здравната култура да знае, че всяка година трябва да посещава мамолог и гинеколог. Каквото и да се открие, хванато навреме лечението е над 90 %.”, поясни още Вера Николова от фондация “Една от 8”.

Посещенията по градове се провеждат по график, който е предварително изготвен за цялата година. Фондацията има и спонсори, които спомагат за провеждане на кампанията.

Виж също...

Loading...