Директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” апелира към ловците и туристите да не палят огън в горите

Директорът на териториално поделение “Държавно горско стопанство-Брезник” инженер Петър Савев апелира към ловците да бъдат внимателни и да не използват забранени средства по време на ловните излети. Този апел отправи той в предаването “Нещата от живота” по кабелна телевизия “Кракра“.

Директорът на Горското в Брезник отправи молбата си с оглед на провеждащия се през почивните дни групов лов на дива свиня и все още високите температури, поради които дивечът е по-труден за отстрел. “Последните 2 седмици имаме регистрирани 2-3 пожара на територията на Горско-Брезник. Най-вероятно от човешка намеса или човешка грешка. Не казвам нищо за ловците, но умолявам да не използвам пиратки на това сухо време, да не палят огън в гората и след напускане на гората, да погледнат къда са – в коя хижа или на кой навес са, как са оставили огъня. Много е важно, защото при тези пожари, които са толкова късно. Да кажем, че тази година сушата дойде много късно. Отначало имаше много валежи, беше мокро и ние се радвахме, защото нямаше пожари. Ето, засуши един месец и започнаха пожари, които са в нашия регион и в съседния регион. Молбата ми е всеки, който излезе в гората, не само ловец, да помисли къде и за какво пали огън. Молбата ми е по това време въобще да не палят огън, защото е опасно и при гасенето сме само горски служители и пожарникари. Много малко хора, съвестни, излизат заедно да гасиме.”, апелира директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник”.

На 13 октомври пожар в землището на брезнишкото село Станьовци унищожи 3 декара смесена гора. Два дни след това, друг пожар в брезнишкото село Слаковци изпепели фургон и паянтова постройка. И при двата пожара причината е небрежност при боравене с открит огън.

Виж също...

Loading...