Ново осветление озарява двора на училището в село Ноевци – СНИМКИ

Дворът на основно училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци вече не тъне в мрак и е по-безопасен за децата. Новото осветление е закупено и монтирано от мината в Брезник, а съдействие при поставянето му са оказали от персонала на училището и брезнишката общинска администрация, научи Zapadno.com.

Дворът на учебното заведение е притегателно място не само за учениците, но и за деца и по-възрастни жители на село Ноевци. Въпреки това повече от 10 години той е бил без осветление, а в близост няма и улична лампа, която да ориентира децата, които в късите зимни дни сутрин идват и вечер си тръгват по тъмно.

На 18 октомври в школото се проведе спортен празник. При подготовката на училищния двор за събитието служители на мината в Брезник са закупули за своя сметка и монтирали нови прожектори за сградата. Това става със съдействието на персонала на училището и посредством мобилна вишка, предоставена от общинската администрация на Брезник.

При монтирането се наложило електротехникът на мината да смени целия кабел за осветлението, тъй като осветлението не е било използвано отдавна и трудно можело да се разчита на остарелите източници на захранване. Специалистът е младо момче от Брезник, който се захваща със задачата по време на отпуската си и посвещава почивните си дни на това да осигури светлина за децата на Ноевци.

Така от няколко дни насам общо четири осветителни тела са монтирани на фасадата. Те са активни в тъмната част от денонощието. Една от лампите свети през цялото време, за да осветява училищния двор. Останалите три осветителни тела се включват при движение. Те са разположени така, че да осветяват последователно по пътя от портала на дворната ограда до входа на сградата.

Докато тече ремонтът, част от учениците са наблюдавали отдалече какво прави специалистът и дори са изявили желание да помагат. Така най-активният от тях вече е „провъзгласен“ за отговорник на осветлението като негова задача е да пази новите лампи и да призовава всички да са внимателни и отговорни към ценната за тяхната безопасност придобивка, споделиха от минното дружество.

Разгледайте снимки от процеса по монтиране на новото осветление на училището в Ноевци:

[maxgallery id=”29956″]

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и дружеството “Трейс Рисорсиз”

Виж също...

Loading...