Ремонтните дейности по външната част на манастира “Свети Архангел Михаил” край Трън са пред завършване

До около месец се очаква да завърши ремонтът на църквата към манастира “Свети Архангел Михаил” край град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Ремонтните дейности по външната част бързо напредват и преди зимния сезон ще приключат. След това ще започнат дейности по реставрация на иконостаса, изработване на икони и реставрация на стенописите в светата обител, поясни отец Николай. На 8 ноември, когато се отбелязва големият християнски празник Събор на Свети Архангел Михаил, наричан от българите „Хрангеловден”, „Архангеловден” ще се проведе честване и на манастира край Трън.

Освен ремонт на светата обител са изградени и стълби, които водят към нея. Впечатленията от посетителите са, че стълбите са удобни и по тях до манастира се достига за 10 минути. Преди да бъдат изградени пътят до светата обител беше труден или невъзможен, тъй като теренът е стръмен.

На 27 март 2017 година беше сключен договор за ремонт на манастирската църква към манастир „Свети Архангел Михаил“ край град Трън. Крайният срок за извършване на инвестицията е 27 март 2019 година, уточниха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“. Бенефициент е Манастир „Свети Архангел Михаил“ – град Трън, а сумата на субсидията е 523 574 лева и 80 стотинки.

Трънският манастир е основан по време на Второто българско царство. През 14 век, седемдесетте монаси в манастира са избити, а самата обител е изпепелена. В периода на османското владичество, манастира „Свети Архангел Михаил“ е важен културен център в западните покрайнини, като в него функционира и килийно училище. Обителта е тясно свързана с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Запазени надписи в манастира сочат, че църквата е строена около 1600 година, сочат сведения, които се съхраняват в Държавен архив-Перник.

Снимки: Албена Крушева

Виж също...

Loading...