Палеонтологът Владимир Николов: Защо динозаврите в България са открити за пръв път в Трън – ВИДЕО

Националният природонаучен музей при БАН публикува видео от публичната лекция “REFRESH: Имало ли е динозаври в България – находки, изученост и бъдещи изследвания”, в която се засяга и темата с откритите находки в района на Трън, видя Zapadno.com.

Презентацията с информация за българските нептичи динозаври и фосилите от Трънско, която беше представена в края на месец септември от палеонтолога Владимир Николов е била заснета чрез филм, който е дело на Стоил Николов – ученик в Американския колеж в София и Димана Дойкова – студентка в Нов български университет. Защо динозаврите в България са открити за пръв път в Трън, кои са българските нептичи динозаври, а птиците динозаври ли са? Въпроси, на които палеонтологът отговаря в своята презентация на тема “Българските нептичи динозаври – находки, степен на изученост и предстоящи бъдещи изследвания”. Събитието беше част от „Европейската нощ на учените“, която се проведе на 28 септември в Националния природонаучен музей при БАН в София.

При разкопки в района на община Трън са открити фрагменти от кости на динозаври. В момента находките все още се изследват подробно, но приблизителната датировка на част от фрагментите е отпреди 80 – 82 милиона години. В разкопките, които се финансират от ОББ, са се включили експерти от няколко институции. За първи път в такава изследователска работа, свързани с динозаврите участва екип от Националния природонаучен музей при БАН, Софийския университет „Свети Климент Охридски“ – катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ и Геологически институт при БАН. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали: При нови разкопки в Трънско откриха кости от динозавър, които са на около 80 милиона години

Във видеото с презентацията могат да бъдат видени някои от последните находки, реконструирани от учените в Националния природонаучен музей при БАН при експедицията им тази година.

Виж също...

Loading...